Poliisin toiminnan läpinäkyvyys ja Lahden putkapahoinpitely

Tämä on nyt yksi niistä mielipidekirjoituksista, joita kerroin laittavani muutaman median isompia uutisia odotellessa. Tekstissä on mielestäni todella monta tärkeää asiaa ja huomiota, joihin on syytä suhtautua erittäin vakavasti. Tekona ja kokonaisuutena Lahden tapaus on käsittämättömän julma ja tökerö. 

En suosi mitään mediaa, mutta liitin linkit YLE:n uutisointeihin, koska ne osuivat silmään erittäin hyvin kirjoitettuina juttuina ja mukana on myös todella hyvä analyysi. Ennen kuin luette tekstiäni eteenpäin, lukekaa hyvin tarkasti nämä molemmat uutiset aiheesta. Katsokaa video pariinkin kertaan ja myös analyysin lukemisen jälkeen vielä uudelleen, niin tajuatte mistä on kyse. 

Itse uutinen: https://yle.fi/uutiset/3-11526056 

Ja todella hyvä analyysi aiheesta: https://yle.fi/uutiset/3-11514341 

Asiaan. 

Kaikki tämä vaan vahvistaa sitä, mistä puhun blogissani eli viimeiseen saakka peitellyistä poliisien tekemistä rikoksista. Pahimmillaan kuulemisissa ja tuomioistuimissa valehdellaan. Todella moni rikos jää paljastumatta juuri siksi, että poliisissa hyödynnetään osaamista, jotta saada asiat näyttämään poliisin kannalta hyvältä. Kun poliisi valehtelee muussa kuin rikoksesta epäillyn asemassa eli todistajana toista poliisia vastaan, kyseessä on perätön lausuma viranomaismenettelyssä. Se on rikos, josta voi seurata kaksi vuotta vankeutta. On myös erittäin tuomittavaa ja huolestuttavaa, kun poliisi valehtelee asiassa, joka on ilmennyt virkatehtävää suorittaessa. 

Lainaus uutisesta: ”Erikoissyyttäjä Tapio Mäkinen kommentoi salaamispäätöstään Helsingin Sanomissa: ”On varsin vakiintunut käytäntö, että putkavideot salataan esitutkinta-aineistosta tämäntyyppisissä tapauksissa”. 

Osa ihmettelee ja väittää, ettei poliisi tee raakuuksia. Mennään pahasti metsään, jos kuvitellaan, että sadisti muuttuu humanistiksi vetämällä sinisen haalarin päälle tai päinvastoin. Ei se ihmistä eikä ihmisluonnetta tai asennetta muuta. Ei ainakaan pitäisi. Laissakin lukee, että poliisin täytyy myös vapaa-ajallaan käyttäytyä asiallisesti. Haalari vain antaa henkilölle oikeusturvan ja juridisen fyysisen koskemattomuuden (eli että jos poliisin päälle käydään, niin kyseessä on virkamiehen väkivaltainen vastustaminen) ja laitoksen turvan, että jos tällaista kuitenkin tapahtuu, kollegoita suojellaan liian usein loppuun saakka. Poliisi kuuluttaa jatkuvasti siitä, että poliisin toiminnan  läpinäkyvyys on luottamuksen kannalta äärimmäisen tärkeää ja ettei sattuneita väärinkäytöksiä tai rikoksia salailla.

Kolehmainen muistuttaa, että Suomi on oikeusvaltio, jossa viranomaisten toiminta perustuu kaikilta osin lakiin ja siihen voi luottaa.

Pelkästään blogissa on jo ainakin yksi kommentoija paljastunut poliisiksi, joka taitavasti muotoillen esitti avoimen uhkauksen, että jos alkaa isommat mediat uutisoimaan, niin sensuroimattomilla palstoilla tulee näkymään tekstiä, jonka sisältö selviää vain poliisin omista rekistereistä. Nämä kommentit on luettavissa Keissi 7:n kommenteissa. Parinkin poliisin kanssa on todettu, että kyseisen kirjoittaja on oltava poliisi. Muut osapuolet tietävät, että asia mistä tämä kirjoittaja puhuu, on jo selvitetty. Tämä blogi ei myöskään ole minun elämänkertani, vaan paikka, jossa puhutaan poliisien tekemistä rikoksista.

Tein tänään valtakunnansyyttäjälle virallisen tutkintapyynnön, jossa tahdon saada tietooni minun tietojani poliisirekistereistä urkkineiden nimet ja lukumäärän. Toivon todella, ettei luku ole samaa luokkaa kuin esim. Mika Myllylän kohdalla, jossa näitä urkkijoita oli tajuton määrä. Jokainen, joka käy katsomassa poliisirekisteritietoja ilman lupaa tai ilman että tietojen katselu liittyisi tutkittavana olevaan asiaan mitenkään, syyllistyy rikokseen. 

Tein jo pienen alkutekstin omalle FB-sivuilleni, jossa kävin Kontulassa haastattelemassa sitä väkeä, joka todennäköisesti eniten on poliisin kanssa tekemisissä. Tästä aiheesta kirjoitan jossain välissä pidemmän jutun. Kaikki ostarilla haastattelemani mainitsivat heti yhden ja saman nimen eli miehen, joka on valittu stadin skoudeksi ja nimityksen yllättäen on tehnyt jälleen kerran Lasse Aapio. Lisänä omiin kokemuksiin Aapion nimi vilahtelee hyvin useissa jutuissa, jotka haiskahtavat pahasti… Tämä ostarilla mainittu poliisi liikkuu työssään yleensä yksin ja näin ollen ostarin väen kertoman mukaan kykenee tekemään törkeitä tekoja ilman, että olisi partiokaveri todistamassa. Uskallan näinkin paljon kertoa siksi, että kyselin todella monelta eri paikoissa ja eri ryhmissä. Kaikilta tuli suoraan sama nimi kun kysyin, että näkyykö Kontulassa törkeää toimintaa poliisin puolelta. Nimi tuli nimenomaan ostarin väeltä, henkilö ei ole minulle tuttu, eikä minulla ole mitään muuta tekemistä asian kanssa kuin kyselyt. 

Olen vuosien varrella seurannut sivusta idässä tehtyjä kiinniottoja ja siellä on voimaa käytetty välillä yllättävänkin avoimesti. Itselläni tuli varmuuden vuoksi tosiaan patukasta Keissi 7:n yhteydessä. Itse en edelleenkään ole poliisille katkera. Mutta se ainoa kerta, kun jouduin poliisin kanssa tekemisiin, niin sain ylimääräistä. Pelastin tilanteessa kuitenkin ainakin yhden ihmishengen, jota paikalle tullut Karhu ei tietenkään voinut siinä vaiheessa tietää. Koko juttu tosiaan on kerrottu Keissi 7:ssä.


Tuomio tästä Lahden jutusta on naurettavaa luettavaa. Toivon todella, että siinä annetaan valitustiet Korkeimpaan oikeuteen saakka ja että juttu voidaan mahdollisesti toimittaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. Tämä tapaus on todella raju. Moni ei ehkä tajua sitä, miten isosta jutusta on kyse kun puhutaan poliisien tekemistä rikoksista. Vielä vakavamman asiasta tekee se, että vaikka kameratallenteet ovat täysin selvät, siitä huolimatta tekoa yritettiin kiistää ja todistajan asemassa olevat ovat selkeästi valehdelleet asiasta. 

Omina aikoinani näki sitä, että aggressiivisia kiinniotettuja Kisahallin putkalle tuovat fiksut poliisit, laittoivat pokan raudoissa koppiin ja menivät juomaan kahvit. Sitten he tulivat kysymään ovelta, että ”Joko oot rauhoittunut sen verran, että saadaan sulta raudat pois?” Olen itsekin toiminut muutaman kerran näin, ja oikeastaan lähes aina on raudat saatu pienen tauon jälkeen otettua rauhallisesti pois jo ensimmäisellä yrittämällä.Tilanteessa kiinniotettua pyydetään menemään kontilleen maahan ja toinen poliisi varmistaa käden, joka on jo otettu raudoista irti. Kun toinenkin käsi on vapautettu, peruutetaan ulos kopista ja annetaan kiinniotetulle lupa nousta seisomaan. Tämä toimintamalli opetettiin jo poliisikoulussa. Jos siinä vielä kiinniotettu päätti yrittää laittaa hanttiin, mentiin juomaan uudet kahvit ja viimeistään silloin kyllä yleensä alkoi löytyä yhteistyöhalukkuutta rautojen poisottamiseen. Varsinkin isommalla miehellä kun raudat on käsissä, se on kaikkea muuta kuin mukava tunne.

Ainakin uutisen mukaan tässä Lahden jutussa miehellä oli raudat sekä käsissä että jaloissa. Täytyy olla melkoinen kamppailulajien ammattilainen, että siinä voi enää tehdä mitään. Miksi näinkin raaka teko jäi niin pienelle huomiolle? Uhria jouduttiin elvyttämään poliisien oman toiminnan jälkeen! 

Moni muistaa varmasti Pasilasta huomattavasti ”kevyemmän” teon, josta on jo yli 10 vuotta aikaa. Tekijöinä oli pari poliisia ja teko tallentui nauhoille ja vuosi medioille. Siitä nousi silloin kaamea meteli, joka kesti pitkään. En vähättele mitenkään sitä tekoa, nyt kirjoitan puhdasta pohdintaa. Entä jos vastaavanlainen teko kuin tämä Lahden juttu olisi tallentunut jonkun kameraan ja tekijät olisivat olleet poliisin sijasta ulkomaalaistaustaisia? Millainen haloo ja raivo hommasta olisi syntynyt? Poliisin tekemänä tällainen teko ja toiminta on paljon vakavempaa kuin kenenkään muun tekemänä. Poliisi kun on nimenomaan lainvalvoja ja viranomainen, jolla on oikeus puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Sitä voi jokainen kohdallaan miettiä, että miksi tämä uutisointi nyt aiheutti niin vähän kohua. 

Laskin, että videolla näkyy 10 sinipukusta henkilöä. Pari heistä oli ovella siten, että jalat näkyivät, mutta takuulla näkivät teon. Uhrilla oli tosiaan käsi- ja jalkaraudat eli tässä ei todellakaan ole kyse voimankäytöstä. Sitä tämä tapaus ei ole nähnytkään tai sitten kansalaiset ovat täysin turvattomassa tilassa, jos tuollainen määrä kohtalaisen isokokoisia miespoliiseja ei pärjää yhdelle raudoissa makaavalle miehelle. Toisin sanoen videolla näkyy karmea määrä poliisin väkeä, olkoon sitten poliisivartijoita tai poliiseja, molemmilla on kuitenkin samat vastuut ja velvollisuudet pysyä totuudessa kun töissä ja kopilla ollaan.

Kun kysyin, että miksi tämä uutinen aiheutti niin vähän kohua, niin eniten pelkään tätä: Minulle on tullut satoja viestejä, joissa lähes kaikissa on ollut sama sanoma, että upeeta, että joku uskaltaa lähteä viimein taistelemaan ”sisältä” poliisia vastaan tai tuomaan julki näitä tekoja. Tsemppiä ja jatka loppuun saakka! Todella monessa viestissä on lukenut myös, että luotto poliisiin on niin totaalisesti mennyt ja että toivo pilkahtaa jälleen, jos blogini jutut ja oikeiksi jutuiksi todennetut ihmisten kertomat tapaukset saisivat oikeutta. Turhautuminen paistaa lähes kaikista viesteistä ja varsinkin niistä, jotka olen nyt alkuun lähettänyt toimittajille selviteltäväksi. Että onko niissä ainesta, löytyykö mahdollisia todistajia, todisteita yms. rikostutkinnan aloittamiseksi. Tämä on se tärkein asia, jota olen painottanut mainitessani useasti, että jos tämä kokonaisuus nyt kunnolla ja avoimesti hoidetaan, kansan luotto poliisiin takuulla kasvaa. 

Se, että näinkin raaka uutinen poliisin toiminnasta sai vähemmän julkisuutta ja herätti vähemmän keskustelua (huom. oma arvio) kuin blogini ulostulo, on surullista. Todella surullista. Se kertoo joko siitä, että kansa alkaa todellakin olemaan niin kyllästynyt poliisin toimintaan tai on niin turtunut siihen, että poliisi aina selviää jotenkin tai tutkii itsensä teoista pois.

Sitä en voi tietää, että paljonko poliisien tekemiä rikoksia todellisuudessa selvitetään tai monessako tapauksessa ne johtavat toimenpiteisiin joko tuomion muodossa tai viralta poispanona. Medioissa niitä ainakaan ei kovin usein näy. Jo tässä vaiheessa pelkästään saamani viestimäärä lukijoiden negatiivisista kokemuksista poliisin kanssa kertoo kyllä ihan jotain muuta kuin mitä kansalaisille annetaan ymmärtää. PR-puoli ja puhdas, kiillotettu kuva poliisista on aina ollut taitavasti tehtyä ja uponnut kansaan ‒ paitsi niille, jotka ovat saaneet täysin erilaista kohtelua kuin millaisen kuvan esim. Poliisit-sarja antaa poliisin työstä ja toiminnasta. Minulta kun on jokunen kysynyt, että onko se todella tuollaista, olen yleensä päättänyt olla hiljaa. Sillä edelleen uskon, että suuri osa poliiseista on hyvää väkeä, vaikkakin tässä vaiheessa peli on jo mennyt rumaksi ainakin parin poliisin puolelta.

En usko siihen toiseen vaihtoehtoon mitenkään, että kansalaiset hyväksyisivät tällaista toimintaa kuin tässä Lahden tapauksessa oli. Tuskin kukaan haluaa maahamme tai kasvaville lapsilleen poliisia, missä saattaa saada turpaan sen vuoksi, että on tehnyt inhimillisen mokan tai muistuttaa henkilöä, jota poliisi juuri sillä hetkellä etsii. Oli tässäkin sitten kyseessä millainen tekijä tahansa, niin tämä toiminta on täysin samaa kuin jenkkipoliisien touhut. Jos uhri olisi kuollut, miten olisi kansa reagoinut? Olisiko meillä ollut uusi Rodney King -tapaus, vaikka rasismista tässä ei ollutkaan kyse, mutta olisiko kansa noussut kaduille osoittamaan mieltään? Toivottavasti olisi. Mielestäni jo yksin tämä tapaus olisi mielestäni riittänyt siihen, että oltaisiin järjestetty rauhanomainen ja laillinen mielenosoitus poliisien harjoittamaa väkivaltaa vastaan. Jos uhri olisi ollut ulkomaalaistaustainen, niillä alueilla missä maahanmuuttajia paljon asuu, olisi voinut pahimmillaan olla mellakat päällä. Poliisin kannalta nyt kävi tuuri, että kyseessä ei ollut ulkomaalaistaustainen henkilö, sillä silloin olisi teko todennäköisesti leimattu rasistiseksi ja  pahimmillaan koko maailman mediat olisivat olleet uutisoimassa asiaa. Toivottavasti tämä tapaus nousee vielä esiin, jos asia etenee hovioikeuteen. Vastaavaa ei saisi tapahtua koskaan. 

Lainaus suoraan Ylen uutisesta: ”Myös Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen toivoo, ettei tapaus horjuta kansalaisten luottamusta poliisiin.
– On onneton yhteensattuma, että tämä on tapahtunut samaan aikaan Yhdysvaltain tapahtumien kanssa niin, että joku voi vetää niille yhtäläisyysmerkin. Tätä tapausta, eikä poliisin toimintaa Suomessa yleensä voi verrata Yhdysvaltoihin, painottaa Seppänen.
– Joskus tapahtuu vahinkoja ja joskus ylilyöntejä. Voimankäyttötilanteissa joudutaan reagoimaan ihmisten toimintaan ja ne voivat olla yllätyksellisiä. Tavoite on tietenkin, ettei ketään satu.” 

Inhimillisiä virheitä sattuu jokaisessa ammatissa, mutta karmeaa tässä tapauksessa on se, että tuollainen määrä poliisin henkilöstöä osallistui tähän tekoon. Laskin itse videolta 10 sinisiin pukeutunutta henkilöä (korjatkaa, jos olen väärässä). Kukaan ei ole varmastikaan niin sinisilmäinen, että ajattelisi kaikkien muiden laitoksella olevan täysin erilaisia ja hyviä yksilöitä. Videon poliiseilla näkyy kahdellakin tekoon puuttumattomalla olevan ylikonstaapelin natsat eli he ovat miesten lähiesimiehiä. Varmaankin myös vuoron kenttäjohtaja on ollut osallisena paikalla. Nämä ovat vain yksityiskohtia, mutta muodostavat mm. yhden syyn siihen, miksi en aikanaan itse uskaltanut ilmoittaa esimiehelle todistamistani tapahtumista. 

Saattaa hyvinkin olla, että videolla kopin ulkopuolella seisoo kaksi vastaavanlaista tapausta kuin minä, jotka eivät halunneet osallistua tekoon, mutta eivät uskaltaneet puuttuakaan. Sitä on mahdoton tietää. Mutta eipä tuohon koppiin olisi mahtunutkaan enää yhtään enempää porukkaa. 

Surullista uutisissa on juuri ne puuttuvat todistajanlausunnot. Jos olisin aikanaan joutunut kuulusteluun työkavereiden teoista saatikka oikeuteen, en usko, että olisin siellä todellakaan valehdellut. Silloin olisi ollut jo turvallista puhua, koska joku muu olisi tehnyt teosta aloitteen. Perätön lausuma viranomaismenettelyssä on senkin verran kova rikos, että kovimmillaan siitä voidaan tuomita kahdeksi vuodeksi vankeuteen. 

Jos missä, niin poliisin ammatissa pitäisi moraalin olla kunnossa. Ainakin oman aikani poliisikoulun päätteeksi annettiin poliisin eettinen vala nimenomaan painottamaan sitä, että ollaan hyvien puolella. Mutta kuten sanottu, niin työyhteisön paine oli ja on takuulla edelleen tajuttoman kova. Varsinkin tällaisen jälkeen takuulla on uhkailtu, että turvat pysyy kiinni. Olihan pelkästään videotallenteen saaminen median käsiin työn takana. Olisiko juttu ilman videota ollut sen kummempi lukijamäärältään kuin kyseisen päivän sää? Mikään ei edelleenkään ole mustavalkoista. Hienoa on silti huomata, että mediat seuraavat näitä. Se on maassamme hieno asia, että mediat eivät juuri viranomaisia kumartele ja tekevät isojakin paljastuksia alalta kuin alalta. Nille, jotka jaksavat vielä kerran lukea alkuun linkittämäni uutiset ja katsoa videon vielä uudelleen: uskon että homma aukeaa nyt vieläkin enemmän ja herättää ajatuksia.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

10 vastausta artikkeliin “Poliisin toiminnan läpinäkyvyys ja Lahden putkapahoinpitely

 1. Tiedän tapauksen jossa komissaario ennen rivitaloasunnon ostoa tarkisti koko pihan naapurien taustat. Kuinkahan laillista mahtaa olla?
  En silti tuomitse. Jos on valtaa eikä tarvitse pelätä seuraamuksia niin kukin voi itse miettiä kuinka pitkälle menisi, ja missä vaiheessa voidaan todeta että ollaan rappiolla. Me vastaan te, on varmasti monen poliisien asenne.

  Terveiset sinulle komissaario, jos tätä ehkä eksyt lukemaan ja itsesi tunnistit.

  Kuitenkin, kiitos Joakim kun tuot näitä tapauksia ilmi! Jatka postailua ja toivotaan että useampikin poliisi, entinen tai nykyinen, uskaltaisi avautua.

  Tykkää

 2. Lähipäivinä on uutisoitu kahden äärioikeistolaisen poliisin toiminnasta ”myyränä” poliisin sisällä. On urkittu mahdollisimman paljon tietoja vihollisista ja suunniteltu vakavia väkivallantekoja. Jos poliisissa on välinpitämätön, väärällä tavalla kunnianhimoinen ja pahimmillaan rikoksiin myötävaikuttava johto, jälki tulee olemaan rumaa. Samaan aikaan lainsäätäjät ovat rähmällään poliisin edessä ja jakelevat lisävaltuuksia kuin karkkia penkkarijuhlissa. Kasvojen tunnistamiseen perustuva massavalvonta (jonka EU on ehkä kieltämässä) meni täällä läpi lähes ilman keskusteluja – ja juuri niin kuin poliisi halusi. Ei olla kaukana dystopiasta, jos fanaatikoilla käytössään pian käytössään väkivallan monipoli ja teknologinen ylivalta.

  Nyt on todellakin aika puhdistaa poliisi ääriaineksista, sadisteista ja ne sallivasta johdosta.

  Tykkää

 3. Ensiksi täytyy sanoa, että nostan hattua suoraselkäisyydestä ja rohkeudesta kirjoittaa tätä blogia. Joka alalla on johtoa & esimiehiä, jotka eivät puutu epäkohtiin. Lisäksi hiljaisia sivustaseuraajia, jotka eivät kantele vertaisistaan on kaikissa yhteiskunnan osissa. Eli tätä kaikkea esiintyy varmasti poliisissa ja järjestelmä, jossa poliisit tutkivat poliiseja ei tosiaan ole hyvä, kun ylimmän johdon ”joo joo miehet” haluavat painaa ongelmat villaisella ja pitää ne pois julkisuudesta.

  Pohdin tätä kirjoituksen teemaa, että miksi tuosta toiminnasta ei tullut suurempaa kohua ja seurauksia.

  Luulen, että iso osa kansasta toivoisi kovempia rangaistuksia moniin rikoksiin ja naurettavat tuomiot turhauttavat sekä kansaa, että poliiseja. Kansa täten ymmärtänee, jos turhautuneet poliisit antavat hieman ”omaa lisää” rikollisille, jotka pääsevät tuomioistuimen käsittelyssä kuin koirat veräjästä. Samoinhan tässä tapauksessa kävi syytetyille ja todistuksissaan valehdelleille.

  Kansan hyväksyntä lienee tiukemmassa, jos uhri on tosiaan syytön. Ravintolassa riehunut ja sen seurauksena putkaan joutunut toope ei ole erityisen sympaattinen hahmo. Kyseistä käytöstä ei voi selittää yksittäisenä mokana. Siinä on jo todella monta mokaa tehtynä, että pääsee tuon kokoisen poliisijoukon saattelemana putkaan. En edes usko, että kaveri oppii mitään, vaan terrorisoinee kanssaihmisiään käytöksellään, kun ryyppää saamansa korvaukset.

  Poliisit ja vartijat toimivat ehdottomasti väärin ja olisivat ansainneet isommat sanktiot. Myös sivustakatsoneita olisi pitänyt syyttää siitä, että eivät puuttuneet ilmiselviin väärinkäytöksiin. Silti uskon, että heidän käytöksensä ja kansan osittainen hyväksyntä kumpuaa toiveesta, että yhteiskunnan normeihin ja toisiin ihmisiin välinpitämättömästi suhtautuvat saataisiin paremmin kuriin ja vastuuseen teoistaan. Enkä nyt edes tarkoita pahoja rikkeitä. Naapurin tupakanpoltto, koiran kakkojen keräämättä jättäminen, tarpeeton mopoilla päristely yms. aiheuttavat turhautumista, kun niille ei voi mitään ja näin tekevät voivat jatkaa toimintaansa ilman seuraamuksia.

  Pahemmat rikoksetkaan eivät monesti johda edes syytteeseen ja vakavistakin rikoksista saa ehdonalaistuomioita, jotka eivät vaikuta tekijään mitenkään. Sakkoja ja tuomittuja korvauksia tulottomat luuserit eivät maksa koskaan, joten niilläkään ei ole mitään virkaa. Vankilatuomiot ovat naurettavan lyhyitä ja käytännössä sitäkään vähää ei istuta kokonaan. Mikä rangaistus se muutenkaan on kun vankilasta pääsee aina lomailemaan ja päihteiden käyttöäkin voi usein jatkaa ilman ongelmia.

  Eksyin aiheesta minulle tyypilliseen tapaan. Pahoitteluni.

  Teet arvokasta työtä ja on hienoa, että paljastat epäkohtia. Toivottavasti syylliset saadaan tuomiolle ja poliisien käytäntöihin ja rakenteisiin tulee muutoksia, joilla ainakin pahimmat väärinkäytökset saadaan kitkettyä pois.

  Tykkää

  1. No tutkimukset osoittavat, että vankilassa lusiminen ei vähennä rikoksen uusimista merkittävästi. Tämä tuntuu aina unohtuvan, kun ihmetellään pohjoismaisia vankilatuomioita. Täällä myös tehdään rikoksia vähemmän, kuin muualla maailmassa keskimääräisesti.

   Mitä videoihin ja uutisointiin tulee, niin olihan tuo taas surullista katsottavaa. 10 sinipukuista, eikä kukaan uskaltanut puuttua epäkohtiin. Ymmärrän turhautumisen ja vitutuksen, mutta kyllä se pitää päästä purkamaan muualle, kuin asiakkaaseen. Toivottavasti poliisien jaksamiseen tullaan myös ottamaan kantaa. Ihme, ettei täällä ole asiat vielä huonommin kuin miettii, mikä vastuu ja työtaakka poliiseilla nykypäivänä on suhteessa siihen, montako poliisia meillä tässä maassa on suhteessa muihin maihin.

   Tykkää

 4. On edelleen hienoa lukea näitä julkaisuja ja tuoda ilmi sellaisia asioita jotka pitääkin tuoda päivän valoon.

  Luotto ei voi perustua siihen, että ei tutkita asianmukaisesti, johdonmukaisesti ja arvioida kriittisesti. Poliisilla pitää hermon pitää tilanteessa kuin tilanteessa ja ylilyöntejä jos tulee, niin siitä pitää silloin rangaista lain sallimalla tavalla. Propagandaa ei pidäkään lietsoa, vaan tuoda asiat ilmi, puuttua ja antaa sanktiot. Poliisin haalari tai lätkä ei saa antaa valtaa käyttää sitä toisiin ihmisiin mielivaltaisesti tai käyttäytyä sen vuoksi asiattomasti. Tilanteita varmaan paljon, jossa löytyy myös hyviä poliiseja, mutta ihmettelen miten nyt pelätään näiden tuovan poliisiin epäluottamusta. Epäluottamusta tulee, jollei poliisi itse tutki tai anna tutkia asiattomuuksia, virheitä tai erheitä. Silloin ne poliisit eivät ole kykeneväisiä hoitamaan tehtäviään, siihen pitää puuttua. Jos antaa liiaksi valtaa sellaiselle ihmisille, joka ei ymmärrä vastuuta omassa tehtävässään, ei hänen kuulu hoitaa kyseistä tehtävää ja silloin toiseen ammattiin koulutus. Poliisin virkamerkin taakse voi puolustautua, mutta se herättää epäluottamusta, jos ei puututa. Näistä virallisista median tuomista uutisoinneista puuttuu selkeys myös poliisijohdon puolesta. Ikävä kyllä tämä lisää epäluottamusta, jos sen sanotaan lietsovan pelkästään negaatiota ja siksi poliisin leima pysyy samanlaisena eikä muutu omissa silmissä tai nostata arvostusta. Poliisin sisäinen tutkiminen on aiheen ala, johon ei ole kaikilla tietoa/taitoa ymmärtää miten he joutuvat edes vastuuseen omista teoistaan. Tekojen motiivi ja lähtökohta pitäisi myös selvittää perinpohjaisesti ja erikseen tuoda se julki ja ilmi. Yksikin ylilyönti on viranomaisten taholta liikaa, kenellä on valtaa sitä käyttää. Vallan motiivit muuttuvat ajan myötä, eihän poliisityö ole samanlaista kuin 20v sitten. Jos ei ajan myötä pysty muuttumaan, olemaan lempeämpi ja ymmärtäväisempi tietyissä tilanteissa, niin silloin ei kuulu poliisin tehtäviin ja ammatin vaihto on parempi asia. Ei ole kansalaisten tehtävä päättää poliisin mielivaltaiseen toiminta tapaan puuttuminen, mutta nämä viralliset lausunnot eivät herätä luottamusta poliisin käytöstä kohtaan. Enemmänkin se herättää epäluottamusta, pelkoa ja luo mielikuvan, etten joutuisi itse koskaan kyseiseen tilanteeseen. Toivottavasti oma pääni pysyy kasassa elämän loppuun asti ja en esimerkiksi sairastu johonkin sairauteen ja päädyn putkaan ja sama kohtalo kolkuttaa sitten ovelle.

  Tukisi enemmän luottamusta, jos julkinen ulosanti olisi päällikköjen toimesta toisenlainen, eikä ulosanti olisi noin huonoa ja antaa kuvan, että tässä olisi propagandan eväät kyseessä. Jos propaganda nousisi ilmoille, ei olisi kyse yhdestä tai kahdesta keissistä kyse, mutta jos niitä alkaa olemaan satoja, samanlaisia jokaisella paikkakunnalla, perusteltu käytöksen olleen hyväksyttävää, niin silloin voisi olla sellainen propaganda kyseessä, jossa yritetään toppuutella isoja ihmisjoukkoja. Kohta tulee varmaan uusia laki pykäliä, jossa sanoista voidaan tulkita taas omia johtopäätöksiä, jotka johtavat ilmoitusten tekemiseen poliisin toimesta.

  Tästä olen myös itse huolissani, jos poliisin toimia myös valvoo sama lakimies, joka antaa poliisille toiminta ohjeita päivittäiseen tekemiseen, niin miten hän voi suhtautua omiin rinnastettaviin kollegoihin neutraalisti, pitää myös kansalaisen oikeuksista huolta, kun samalla ohjeistaa poliisia omissa toimissaan. Näen itse, että poliisihallitus saa näissä päättää, keneltä se tuen siihen haluaa, ja tavallaan tekee oman sisäisen valvonnan joka valvoo kaikkien toimia, koska on koettu sen olevan sopiva instanssi. Sitten on sellaista harhaanjohtavaa tietoa ja informaatiota, jossa peruskansalainen tulee kohtaamaan monta mutkaa matkassa, kun poliisin toiminta ei aukene, jos vastapuolella voisi olla poliisimies/nainen kyseessä, joka on mahdollisesti osallistunut johonkin sellaiseen tapahtumaan, jossa joutuu lain nojalla vastaamaan tekemisistään syytteellä/tuomiolla. Kuka on oikeellinen silloin katsomaan, että kaikkien oikeus on taattu ?
  Tasavertaisuus ja viranomaisille suunnattu laki ja asetus ovat sellaisia laki pykäliä, jossa on paljon ukaaseja, jotka eivät valvonnan kautta ole oikeellisia lakeja ja asetuksia, jotka toimivat. Puolueettomia kollegoita ei ole keksittykkään, kun on kyse viranomaisten toiminnasta, jossa pitäisi puolustaa NS. ”Omiaan.” Muissa ammatti kunnissa ei tälläistä suojaa omille toimille ei ole, mutta muissakin viranomaisten tehtävissä, joissa puhutaan yksittäisen ihmisten kokemuksista, ei aina tuoda päivän valoon, vaan ne ”suojataan, nimetään salaisiksi ja julkinen tieto sisällöstä puuttuu.”

  Jos julkista tietoa tukisi enemmän paljonko valituksia poliisille tulisi, mitä se sisältää ja minkälainen huoli kansalaisten keskellä on poliisin toimesta johtanut epäluottamusta herättävän tilanteeseen. Suomessa jos koettava kertomus ei ylitä ääni kynnystä, ei herätä kriittistä keskustelua, niin siitä tulee loppujen lopuksi pelkkä pannukakku ja höpö höpö juttu, jolta katkaistiin siivet.

  Toivon seuraavalta sukupolvelta enemmän, muuttakaan tätä systeemiä, älkää pelätkö tuoda asioita enemmän julkiseen keskusteluun ja koittakaa aina vaikuttaa kriittiseen ajatteluun, koska elämästä ei voi tietää, koska se kohdistuu tarpeeksi lähelle, jotta sinisilmäisyys ja liiallinen humanismi eivät tuottaisi siinä hetkessä kolauksia. eläimeksi on suostu, alistu tai taivu.b

  Tykkää

  1. Tässäpä oli erittäin tyhjentävä kommentti, erittäin fiksua kirjoitusta ja pohdintaa. Kiitos sinulle ja kyllä tässä vielä vaikka mitä tulee tapahtumaan ja saamaan päivänvaloa.

   Yt Joakim

   Tykkää

 5. Lahden ”kadunmiehiltä” saattais myös löytyä hyviä tarinoita poliiseista. Sinne vaan haastattelemaan. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: