YLE:n uutinen sekä tärkeitä sanoja niin uusille kuin vanhoillekin lukijoille Päivitetty 12.5.2021

Toivon, että jokainen lukija lukee tämän postauksen kokonaan. Se vastaa moniin kysymyksiin.

Nyt tuli ensimmäinen isompi uutinen ulos. Se on luettavissa osoitteessa:
https://yle.fi/uutiset/3-11921990

Uusille lukijoille tiedoksi, että blogin lukeminen kannattaa aloittaa aivan alusta. Sielltä löytyvät myös nyt esiselvityksessä olevat tapaukset. Alusta kun aloittaa, niin juttujen aikajanat, tuntemukset yms tulevat parhaiten esiin. Blogin ensimmäinen juttu on siis Keissi 1.

Sähköposteista: yritän edelleen vastata jokaiselle edes jotakin, mutta kuten voitte arvata, kuormitus yhden henkilön harteilla on tällä hetkellä tajuton. Voisin harkita tähän toistakin henkilöä, mutta lähipiiristä jokainen, johon luotan todella lujasti, ei omien töiden yms vuoksi kykene tulemaan avuksi. Eli pyydän nöyrästi malttia kaikilta kirjoittajilta. Saattaa mennä jopa viikkojakin ennen kuin ehdin tutustua kunnolla juttuihinne ja vastata teille. Aikaa kuluu juuri siksi, että haluan jokaisen kirjoittajan asiaan paneutua kunnolla. Kun tosiaan on tullut suunnilleen 100 rikosjuttua plus kaikki sadat tsemppi- ja kiitosviestit, niin lukemiseen menee todella paljon aikaa.

Tästä huolimatta, kirjoittakaa kokemuksistanne. Jos joskus niin nyt on mahdollista niihin saada muutoksia ja oikeutta.

Muistutan vielä, että teen tätä yksin ja ilman palkkaa. Eli minulla menee päivät tämän hoitamisessa, joskus illatkin. Myös oma elämäkin pitäisi hoitaa ja pitää kasassa, niin sekin on yksi syy, miksi vastaaminen saattaa kestää. Pyrin lukemaan jokaisen viestin mahdollisimman pian ja tietysti, jos huomaan asiassa kiireellisyyttä, laitan sellaiset heti eteenpäin toimittajille, joilla on paukkuja tutkia ja lähteä auttamaan asiassa. Olen itse jopa tehnyt eräästä viestistä sosiaalipuolen ilmoituksen eli reagoin kyllä kiireellisiin asioihin. Kiireellisyys tarkoittaa nyt esimerkiksi vaikka poliisin kumppania, joka pelkää ottaa yhteyttä ja kertoa asioista mitä kotona tapahtuu, tai jotain juttua, johon liittyy hengen ja terveyden vaaraa, vainoamiset, lähestymiskiellot yms.

Ymmärrän, että se oma juttu tottakai tuntuu todella tärkeältä ja on tajuton halu saada se hoidettua, mutta muistakaa eräs asia: Blogin edetessä ‒ ja nyt olen kuullut samaa muutamiltakin tahoilta ‒ poliisi on alkanut tutkimaan rikoksia ihan eri tavalla. Eli vaikutusta on jossakin päin ollut ja laitoksilla on selkeästi keskusteltu asenteista ja siitä, että kukaan poliisista ei takuulla tahdo päätyä tähän blogiin ainakaan negatiivisessa mielessä. Nyt te, joilla on kevyempiä rikoksia, voitte kokeilla pyytää juttuanne avattavaksi uudelleen tai tehdä uuden rikosilmoituksen. Jos kyseessä on rankempi henkeen ja terveyteen liittyvä uhka, jossa nimenomaan osallisena on poliisi, laittakaa ne nyt ensin blogiin, josta pystyn itse sitten reagoimaan niihin, ettei vaan mene vääriin käsiin.

Itse en voi, eikä ole aikaa eikä mahdollistuutta suorittaa mitään rikostutkintaa muuten kuin käydä aineistoa läpi koneella, neuvoa ja kirjoittaa viestejä niille tahoille, joille tarvitsee. Monessa jutussa on kyllä sormet syyhynneet, että pitäisikö tuo juttu hoitaa kuntoon. En voi, ikävä kyllä, toimia niin. Sitä varten meillä on poliisi ja kaiken idea on, ettei tällaisia juttuja enää tulisi niin paljon kuin nyt on jo tullut.

Jutut, jotka itse karsin selkeästi sellaisiksi, joissa voi olla pohjaa ja saada jotain todistusaineistoa, laitan eteenpäin näille toimittajille, joihin todellakin luotan. Heillä on tajuton tukiverkosto ja lähes loputtomat mahdollisuudet käyttää aikaa ja rahaa jne. Eli te jotka kirjoitatte ja olette kirjoittaneet, niin kyllä ne jutut, joissa on aihetta lähteä tekemään tutkintaa, ovat käsittelyssä jollain tavoin. Poliisillakin kuluu perusjutun tutkinnassa yleensä viikkoja siihen, että edes kuultavat on saatu kiinni tai asemalle kuultavaksi. Tässä kannattaa muistaa, että noin kuuden viikon ikäisestä blogista on juttuja mennyt medioille vasta alle kuukauden ajan. Medioilta tulee kyllä varmasti melkoisia uutisia aiheesta ja jutuista, kunhan saavat niitä kasaan.

Juttuja on jo medioilla jo tutkittuna, sen tiedän, mutta nyt kannattaa muistaa se tärkein tarkoitus joka blogilla on: Saada maahamme luotettava ja hyvä poliisi, jossa myös poliisi itse voi töissä hyvin ja siten voi tehdä työnsä hyvin. Blogi ei ole missään nimessä skandaalihakuinen sivusto, johon tippuu mitä ihmeellisimpiä juttuja. Blogin tarkoitus on saada esiin poliisien tekemät rikokset ja tekijät jollain tavalla vastuuseen niistä. Ja saada myös huomiota siihen, miten puutteellinen poliisien tekemien rikosten tutkinta maassamme on. Tarkoituksena on myös tuoda lukijoiden juttuja esille sillä tavoin, ettei se vahingoita kirjoittajaa millään lailla. Täytyy muistaa, että jutut ovat niistä kertoneille asioita, jotka ovat vaivanneet ja pelottaneet eli inhimillisyys kaikessa ensin.

Järjettömän syvä ja iso kumarrus teille, jotka olette näiden toimittajien kanssa asioineet ja uskaltaneet tuoda esiin omia juttujanne. Osalta se varmasti vaatii paljon. Kun itse ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen puhuin ensimmäisen toimittajan kanssa jutuista viitisen tuntia, sen jälkeen tuntui kuin olisi lähtenyt 20 kiloa painoa pois harteilta. Silti se 5 tuntia oli tuskaa ja helvettiä samoin kuin esiselvitys, jossa tosiaan puhuin kahtena päivänä yhteensä 11 tuntia.

Sen voin vannoa teille te rohkeat, joiden jutut tulevat julki: jos niissä teille tulee yhtään lokaa niskaan sieltä mistä ei pitäisi, pidän takuulla huolen, että sellaiset poliisit eivät voi teille tehdä mitään. Näin toimii tällä hetkellä takuulla myös koko Suomen poliisi, josta suurin osa on hyvää väkeä. Poliisi haluaa olla hyvä ja auttaa, muistakaa se. Jotkut yksilöt eivät yksinkertaisesti edusta poliisia, vaan ovat virkamerkkiä kantavia rikollisia. Virkamerkki ei tee ihmisestä jumalaa tai koskematonta.


Poliisirikosten tutkinnasta:

Eikö ole aika pelottava ajatus, jos mediat saavat kasaan juttuja poliiseista, joista on tehty rikosilmoitus, mutta jutut on joko tutkittu pimeiksi tai muutoin hoidettu siten, etteivät rikoksista epäillyt poliisit joudu vastuuseen teoistaan? Entä ajatus siitä, että mediat suorittavat sisäistä tutkintaa ,joka kuuluisi täysin erilliselle yksikölle maassamme, jolla olisi oma suora rikosilmoitusten vastaanotto? Ei niin, että maaseudulla mennään laitokselle tekemään rikosilmoitusta poliisista, joka on tiskillä istujan kaveri tai tuttu. Selitykset siitä, että ainoastaan poliisi osaa suorittaa esitutkintaa ovat mielestäni täyttä sitä itseään. Sisäiseen tutkintaan voi kouluttaa esim. eri ammattikuntien, puolueiden ja jopa vähemmistöjen edustajia vaikka pelkästään seuraamaan tutkintaa ikäänkuin lautamiehinä ja tarkkailijoina, että yksikössä tutkinta suoritetaan asiallisesti ja niin hyvin kuin mahdollista.

Luulisi, että Poliisiammattikorkeakoulu kykenee ottamaan muutaman siviilin tunneille istumaan vähintäänkin esitutkinta- ja lakijaksoille. Miksi Polamk ei voisi kouluttaa ihan erillistä linjaa nimenomaan sisäiseen tutkintaan? Linjalle otettaisiin ihmisiä, jotka takuulla ovat puolueettomia?

Kun rikoksesta epäilty on poliisi, pitää mielestäni tutkinnan olla parasta, mitä maassa on tarjolla. Se on sekä poliisin että kansan etuJos rahaa ja resursseja ei muka riitä, niin jostain sitä on siihen löydyttävä! Kuten YLE:n uutisissa todettiin, niin Suomen poliisirikostutkinta on lähes naurettavaa verrattuna Eurooppaan.
Mikään ei ole niin tärkeää poliisin luotettavuuden kannalta kuin se, että kansa voi luottaa siihen, että toimiessaan väärin, poliisi ei ole juridisesti koskematon ja siihen, että tutkinnat hoidetaan tarkasti ja täysin puolueettomasti. En ymmärrä, ettei sellaiseen ole varoja tai resursseja silläkin uhalla, että poliisin maine kärsii nyt tajuttomasti, jos asioita ei hoideta kunnolla.

Jokainen vetäköön oman johtopäätöksensä tästä, onko tämä oikeasti toimiva ja puolueeton järjestelmä. Kuinka monta rikoksesta epäiltyä poliisia esimerkiksi KRP:stä on paljastunut parin vuoden aikana?
https://syyttajalaitos.fi/poliisirikosasiat


Juttujen yhteydessä kannattaa myös lukea kommentteja, kuten tässäkin jutussa. Olen niissä avannut asioita siitä miksi, miten ja minkä vuoksi asiat etenevät siten kuin ne etenevät juuri nyt on. Monelta lukijalta on myös tullut hyviä huomioita ja kommentteja asioista.

Tiedoksi niille, jotka haluavat seurata enemmän mielipiteitä ja muita kirjoituksia blogin ympärillä, joita en blogin teksteihin laita, niin oma Facebook-sivuni on avoin ja siellä on paljon kirjoituksia aiheesta ja lisää tulee tasaisin väliajoin. Kaveripyyntöjä en hyväksy kuin harvoin ja vain musiikkiin liittyen, sillä kyseessä on kuitenkin oma sivuni. Sivun voi silti jokainen joka haluaa laittaa seurantaan, jolloin näkee kaikki kirjoitukseni ja pääsee myös kommentoimaan.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

7 vastausta artikkeliin “YLE:n uutinen sekä tärkeitä sanoja niin uusille kuin vanhoillekin lukijoille Päivitetty 12.5.2021

 1. Olipa aika outo tuo ylen juttu. Kuin joku opiskelijan kirjoittama tai sitten onkohan kyhätty hätäisesti kokoon? Otsikkokin oli hirveän pitkä. Tai sitten viime metreillä on käsketty muuttaa vaikka ja mitä, ja siksi näyttää jotenkin keskeneräiseltä. Jutun kirjoittajasta tulee lapsellinen vaikutelma. Lisäksi sinusta otetut kuvat ovat tahallisen epäedustavia. Minun mielestä sinua ja sinun näkemyksiä/kokemuksia vähätellään jutussa. Juttu ei ollenkaan ole sensaatiomainen, mitä sen pitäisi olla, vaan peitellään taas niin kuin kissa peittää paskansa hiekkaan, poliisien rikoksia ja ilmoitetaan ne ikään kuin ohimennen arkipäiväisiä asioina, vaikka kyseessä on räikeitä rikoksia. Selvästi näkee että toimittajat ovat voimakkaan kontrollin alla.

  Suomen lammasmainen kansa ei herää tästäkään (ylen) jutusta. Ja kuten tyypillistä, tätäkään tulenarkaa juttua ei pääse kommentoimaan Ylessä.

  Tykkää

  1. Hei, omasta mielestäni juttu oli todella hyvin kirjoitettu. Kommentointi onnistuu Ylen FB puolella jutun alla.
   Kyseessä on vasta alkua ja myös muualta tulee juttua johon blogi ja minä liityn. Kaiken ymmärtää varmasti paremmin kun seuraavia uutisia tulee. Myös toinen media on nyt asian kimpussa ja eivät he tietenkään tee täysin samanlaista uutista.
   Ylellä toimittajat ovat tehneet tajutonta työtä, en voi kertoa ikävä kyllä mitä he siellä ovat jo aikaan saaneet taustalla. Ei tämä ole todellakaan viimeinen uutinen Yleltä vaan enemmänkin avaus. Kaikki on vasta alussa. Kannattaa muistaa että blogi on hieman yli kuukauden vanha ja rikosjuttujen eli lukijoiden tapauksissa kestää poliisillakin todella kauan aikaa perus juttuja selvittää. Nyt jutut ovat kaikkea muuta kuin selviä, muutoin niitä ei olisi lukijat minulle kirjoittaneet.

   YT Joakim

   Tykkää

 2. En jaksanut lukea kunnolla ylen juttua. Itsekin oon odottanut jotain todella sensaatiomaista, mutta alkaa juttu vaikuttamaan aika pliisulta.
  Toivottavasti pystyt pitämään tämän mielenkiintoisena suurelle yleisölle. Minun kohdalla kiinnostus blogia kohtaan pienenee koko ajan. Odotukset oli korkealla..

  Tykkää

  1. Hei, kannattaa nyt muistaa että blogin elämä on vasta alussa. Blogi on ollut olemassa vasta hieman yli kuukauden. Mediat tutkivat lukijoilta tulleita juttuja ja ne ovat todella vaikeita osa. Niissä täytyy ymmärtää, että kun kyseessä on juttuja joissa on poliisi peitellyt rikoksia, sellaisten tutkiminen vie aikaa ja paljon. Uutisointi on vasta alussa ja mielestäni Ylen uutinen oli todella hyvä avaus.

   Blogin tarkoitus ei ole ollut hakea skandaalia missään vaiheessa vaan pysyä totuudessa. Vaikutukset ovat nyt jo näkyneet esimerkiksi siinä, että poliisin on ollut pakko reagoida asiaan ettei voi vain painaa villaisella asioita. Iso asia, mistä itse olen paljon puhunut on maanlaajuinen kunnon sisäinen tutkinta, jollainen mielestäni täytyy olla. Viimeaikaiset uutisoinnit, blogi sekä myös nyt Ylen uutinen on nimenomaan tätä aihetta ihmisille tuonut esille ja avannut sitä miten karmean puutteellinen se tällä hetkellä on.

   Blogi tulee elämään pitkään ja nimenomaan mielenkiinto tulee olemaan sen ympärillä, mikä on blogin, lukijoiden viestien ja medioiden vaikutus siihen, että poliisista saataisiin nyt huomattavasti parempi organisaatio ja sellainen johon voi oikeasti luottaa. Jos suoltaisin älyttömiä juttuja toisensa perään se olisi täyttä paskaa suoraan sanoen. En minä ole urani aikana jatkuvalla syötöllä törmännyt väärinkäytöksiin. Joista olen kirjoittanut ovat olleet niitä, jotka ovat rikoksiin syyllistyneet, suuri osa poliiseista joita tapasin ja tunsin oli hyviä. Sitä asiaa olen myöskin paljon painottanut.

   Kuten eräs hieno poliisi sanoi: Hyvä että blogi on tullut, se näyttää poliisille ettei virkamerkin takana voi tehdä mitä vaan joutumatta vastuuseen.

   Toivottavasti ymmärrät mitä tarkoitan tällä vastauksella. Eli kannattaa seurailla rauhassa, jos kaikki mitä toimittajilla on, puhutaan siis kymmenistä jutuista lukijoilta, olisi tullut jo tässä vaiheessa ulos silloin en edes itse uskoisi niihin.

   Itse arvioisin että uutisia aiheesta, rikoksista, vaikutuksista yms tulee varmasti jatkumaan kuukausia ellei jopa vuodenkin. Eli kannattaa nyt odotella sen sijaan että uskoo että tämä oli tässä. Se on kaikkea muuta kuin tässä.

   Itse oletin blogin saavan suuren huomion vasta nyt, mutta se on levinnyt tajuttomalla tavalla ikäänkuin etukäteen ja siksi saattaa tuntua että asiat vievät paljon aikaa eikä tule mitään varsinkin jos on alusta alkaen seurannut.

   Voin luvata että nyt on tilanne kaikkea muuta kuin että se olisi tässä. Blogi on nyt herättänyt suuren yleisön huomion ja nyt vasta alkaa ns tapahtumaan pikkuhiljaa. Myös ihmiset ovat aktivoituneet ja uskaltaneet lähteä tekemään rikosilmoituksia, joissa ei tämän valvovan silmän alla ole tutkinnoissa mahdollista nyt mokailla. Myös hyvät poliisit ovat nousseet puhumaan ja kertomaan niistä ongelmista joita laitoksilla on. Toivon, että jossain vaiheessa päästään myös sinne johtoon käsiksi, jossa takuulla on paljon pielessä mitä kenttäväkeä on kuullut. Nämä kaikki ovat tajuttoman isoja asioita, todella isoja asioita

   YT Joakim

   Tykkää

 3. Niinkuin Joakim sanoo on mätiä ja hyviä. Itsellä olisi joitakin kertomuksia joita ns isot pojat ovat kertoneet. Puheet on puheita, mutta en epäile miksi minulle niistä olisi valehdeltu. Rikokset raaistuu ja poliisi vastaa niihin. Laillista? No ei ehkä. Tutkan alla pole ja rove ”leikeissä” tapahtuu ja on syytäkin tapahtua, semmoisia asioita, että suurinosa vähätteliöistä kusis ja paskois alleensa jos tietäisivät. Meno on hurjaa ja hurjemmaksi se muuttuu. Uskokaa mitä haluatte. Voi joskus kun silmät saatte auki olla pudotus raju.

  Tykkää

 4. Pitää toivoa että ”päitä putoilee” tämän seurauksena. Ehkä muutama niistä neljän eri ministeriön (SM, PLM, VM, OM) alla toimivista aseistautuneista virkamiehistä oppii että vetämällä taikavaatteet päälle ja pyssyn vyölle ei ole automaattisesti oikeutettu väkivaltaan hallintoalamaista kohtaan. Toivottavasti.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: