Pitäisikö poliisilla olla yllätys huumeseulat säännöllisesti?

Vakava kysymys kuuluu, pitäisikö poliisilla olla yllätys huume seulat töissä säännöllisesti?

Paljon on tullut viestejä ja kommentteja juuri tästä aiheesta. Erittäin hyvä pointti tuli blogin kommentteihin, että poliisi on viranomainen, jolla on viime kädessä oikeus käyttää tappavaa voimaa ja jokaisella poliisilla on oma virka-ase. Myös niillä, jotka eivät sitä työssään kanna. Ase, jollaiseen on maassamme kaikista hankalinta saada aselupia juuri sen koon, kaliiberin ja tulinopeuden tuoman vaarallisuuden vuoksi.

Paljon on poliisista ollut uutisia nyt viime aikoina, joihin on jollain tavoin liittynyt huumausaineet. Moni tuntee myös poliiseja, jotka käyttävät kannabista ja se on aika yleistä poliisissa. En ota tässä kantaa sen laillistamiseen, oman kantani olen aiemmin tuonut esille mm Radio rockin haastattelussa. Kuitenkin samaan aikaan kun poliisi tekee kannabis takavarikoita, antaa sakkoja käyttörikoksista ja kasvattajille on annettu jopa vankila tuomioita, on yksinkertaisesti karmeaa kaksinaismoralismia käyttää voimavaroja sen kitkemiseen samaan aikaan kun varmasti joka laitokselta löytyy useampi polttelija. Aiheesta tulisi vähintäänkin julkista keskustelua, kun saisi selville käyttämisen laajuuden poliisin keskuudessa ja ne jotka sitä käyttävät, saisivat äänensä kuuluviin ilman pelkoa viran menettämisesti. On sitten lopputulos mikä vain, niin näin se ei saa mennä.

Isoin ongelma on kuitenkin kovemmat huumausaineet sekä lääkkeet, jotka luokitellaan huumausaineiksi ja vaikuttavat mm ajokykyyn. Se että näitä ei testata poliisissa ollenkaan valtakunnallisesti, kertoo ikävä kyllä jälleen karua kieltä siitä, kuinka kujalla Poliisihallitus ja poliisijohto todellakin on näistä asioista. Jopa sairaanhoitajille suoritetaan säännöllisiä huumeseuloja jo pelkästään siitä syystä, että tekevät tärkeää tarkkaa työtä ja ovat tekemisissä työssään kovien lääkkeiden kanssa. Poliisi tekee takavarikoita ja työskentelee jatkuvasti tilanteissa, joissa lasketut grammat tai pillerimäärä saattaa ”heitellä” ennen takavarikkopöytäkirjaan kirjaamista. Taskuun on tosiaan mahdollista sujahtaa jopa erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi luokiteltua Kokaiinia, kuten moni on varmasti lehdistä lukenut. Miten voi olla, että tällainen asia on täysin uusi ja harmaa alue Poliisijohdolle ja saatan hyvinkin olla ensimmäisiä, joka edes asiasta julkisesti puhuu?

Tällä hetkellä meillä on maassamme poliisi, jonka huumausaineiden käyttöä ei valvo kukaan ja käyttöä voi tehdä täysin ilman pelkoa kiinnijäämisestä. Ainoa Testi tehdään poliisikouluun pääsyn terveystarkastuksen yhteydessä ja senkin jokainen tietenkin tietää jo siinä vaiheessa, kun hakee kouluun. Koulun jälkeen tie on auki kaikelle. Maassamme ei myöskään ole ulkopuolista valvontaa poliisien tekemille rikoksille, vaan niitä tutkii toinen poliisi, joten melko hankalassa tilanteessa ollaan.

Poliisi on viranomainen, jolla on kaikista suurin valta koskea ihmisten perusoikeuksiin ja käyttää voimaa tilanteen vaatimalla tavalla. Viimekädessä ampuma-asetta käyttämällä. Joka vuosi poliiseja kuolee oma käden kautta omalla virka-aseella. Jossain vaiheessa luku oli noin 5per vuosi. Surullinen asia, josta ei puhuta, mutta kysymys kuuluu miten kukaan ei ole tietoinen niin uupuneen henkilön tilasta, tai miten sellaisella henkilöllä ylipäätään voi olla virka-ase? Omassa tiedossani ei ole liittyykö näihin itsemurhiin päihteet jollain tavoin, tai olisiko ne ollut mahdollista estää jotenkin puuttumalla ajoissa ja tarjoamalla apua.

Eikö ole pelottava ajatus, että lakia ja perusoikeuksia valvovan viranomaisen valvonta on tällä tasolla maassa, jossa kaiken pitäisi olla maailman parhaalla tasolla?

Sitä mistä ei jää kiinni, ei ole olemassa.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

19 vastausta artikkeliin “Pitäisikö poliisilla olla yllätys huumeseulat säännöllisesti?

 1. ”Joka vuosi poliiseja kuolee oma käden kautta omalla virka-aseella.”
  Ai kauhee, olipas pysäyttävä lause🤦‍♀️ Eipä oo aiemmin tullu ajateltua:/

  Hyvä aihe tämä. Ja juuri myös poliisien päihteidenkäyttö ja asiaan liittyvä kaksinaismoralismi on omiaan lisäämään poliisivihaa, etenkin niissä tietyissä piireisää 😦
  Seuloihin vaa!

  Ja sit se ammattiin liittyvä uupumus💔
  Mä tykkään liputtaa niiden hyvien poliisien puolesta🥳💖

  Kiitos tekstistä💙

  Tykkää

 2. No tämän polisien huumeiden käytön olen tiennyt jo kauvan, täällä lohjalla oli aikanaan melko yleistä että takavarikoidut aineet meni osin poliisin omaan käyttöön, eikä vain ganna.

  Tykkää

  1. Helsingissäkin erittäin tehokkaasti on takavuosina kadonnut kukkaa huomattavia määriä kotietsinnän jälkeen, sen voi havaita ihan siitä, että vaikkapa puolikiloa kukkaa (parasta lääkelaatua) lähtee maijaan, ja vastattavaksi jää kasvattajalle vaikkapa 150 grammaa. Erään poliisin kommentti kotietsinnän yhteydessä: ”tuoksusta päätellen parasta kukkaa aikoihin”.
   No siinäkohtaa oli kyllä rehellinen vanhempi naisihminen, poliisinlätkä kaulassa, yhtähyvää kukkaa tuskin koskaan tulevat enää löytämään. (Pitkän kehityksen tuloksena luotuja harvinaisia lääkelajikkeita)

   Siviilikamppeissa tunkeutuivat asuntoon aamuyöllä, omilla avaimilla.

   Tämä on puhdas fakta, johon löytyy useita todistajiakin, mikäli asia ei olisi jo vanhentunut juridisesti.

   Voi vain arvailla, millä tasolla nykyään mennään…

   Tykkää

 3. Hei. Milloin teet ensimmäisen varsinaisen paljastuksen? Odottelen kovasti sitä raskaampaa sisältöä, mutta blogi on tainnut alkukiihdytyksen jälkeen lässähtää aika pahasti. Se kaivattu julkisuus, kohupaljastukset ja selvitykset ovat tulossa, mutta milloin?

  Tykkää

  1. Hei, ei tässä edelleenkään mistään kohupaljastuksista ole kyse. Rikokset, joita olen kuvaillut ja kertonutkin että esimerkiksi eräs tekijä istuu todella korkeassa virassa on jo melkoista. Juttuja kuitenkin tutkitaan törkeinä rikoksina ja mielestäni se on jo todella raskasta sisältöä. Ei tässä nyt mitään paloittelusurmia tietääkseni kukaan poliisi ole Suomessa tehnyt. Blogin isoin mielenkiinto varmasti monelle on jos ja kun toivottavasti esitutkintavaihe käynnistyy ja siitä sitten Suomen rikoshistoriassa aika poikkeava oikeudenkäynti. Kyllä nuo kuvailemani rikokset ainakin omaan silmiin olivat melkoisen raskaita. Kyseessä on kuitenkin poliiseja, ei normi kansalaisia. Onhan jokainen keissi paljastus, nimet ainoastaan puuttuvat tekijöiltä julki. Nämä kaikki ovat sen tason juttu joiden kuuluisi turvata ihmisiä eikä pahoinpidellä tai muutoin kohdella rajusti kaltoin.

   Olisi typerää lähteä kiirehtimään ja hakemaan jotain skandaali otsikoita yms. Kyseessä on kuitenkin vakavia väitteitä ja niitä edelleen tutkitaan esiselvityksessä. Se jo varmasti paljon kertoo, että edelleenkään poliisi ei ole antanut minkäänlaista kommenttia esiselvityksen tilanteesta. Esitutkinta ja oikeusprosessi jos ja kun tulee, se tulee kestämään varmasti mahdollisesti jopa vuosia. Blogi on siis todellakin vasta alussa. Valehtelisin, jos väittäisin että juttuja riittää loputtomiin ja toinen toistaan hurjempia tarinoita. Paljon on viimeaikoina tullut pieniä askelia poliisilta ja paljastunut aika rajujakin juttuja. Varmasti blogilla on ollut ainakin osin niihin jonkin sortin vaikutusta. Itse tietämäni rankin asia on vielä kirjoittamatta ihan syystä. Oma kokemukseni rajoittuu kuitenkin ainoastaan Helsingin laitokseen ja pariin yksikköön. Olisi täyttä tuubaa väittää, että jokainen poliisi siellä olisi rikollisesti toiminut. Päinvastoin, muutamia mätiä yksilöitä jotka sitten toimivat kyllä hävyttömällä tavalla.

   Monesti olen painottanut, että tämä ei nimenomaan ole shokki sivusto ja sen vuoksi edelleen olen pitäytynyt antamasta haastatteluja tasapuolisesti kenellekään, kunnes valmisteilla oleva juttu tulee ulos. Jos olisin jokaiselle medialle alussa antanut haastatteluja, olisi kilpailevilla medioilla ollut vain hirmuinen kiire takoa sisällöltään kapeahkoja shokkiotsikoita ja uutisia, jotka olisivat pian jääneet unholaan ja blogin tärkein asia jäänyt unohduksiin. Eli nimenomaan saada maahamme ulkopuolinen toimiva ja riippumaton valvonta poliisille. Sen sijaan nyt on rakentumassa vahva juttu, jossa toimittajat ovat saaneet ammattitaitoaan käyttää täydessä rauhassa ja tulos tulee kyllä olemaan odotuksen arvoinen kun sen aika on. Kyllä sen jutun varmasti huomaa kun se ulos tulee ja silloin sitten blogi jälleen aktivoituu.

   Olen myös jatkuvasti auttanut blogin taustalla ihmisiä, jotka ovat kokeneet vääryyttä poliisin taholta. Niistäkin on jossain vaiheessa tulossa juttuja. Eli tosiaan blogi on aivan alussa vielä ja hiljaa hyvä tulee. Yksin kun tätä teen, niin täytyy myös keskittyä omaankin elämään ja huolehtia, että jollakin tulee toimeenkin kun tämän kirjoittaminen ei leipää pöytään tuo :).

   Iso laaja juttu on kyllä tulossa ja en toimittajia tahdo painostaa millään tavoin siinä asiassa. Siellä on joukko rautaisia ammattilaisia tekemässä kovaa työtä asian eteen ja arvostan suuresti heidän panostaan. He tekevät todella kovaa duunia ja sieltä tulee kyllä kova ja laaja juttu ulos kun valmistuu. Aikaa en pysty sanomaan.

   Yt Joakim

   Tykkää

   1. Hitaasti hyvä tulee. Elä Joakim ala missään nimessä hötkytä vaikka varmaan saat sen tapaista palautetta.

    Jos tällä saadaan yksikin mätä kyttä pois voimista niin hyvä, jos sillä saadaan monta ja/tai muutosta poliisiin viranomaisena ja organisaationa niin se on jo ihan saatanan kova suoritus.

    Suomessa on kyllä todella hyvä poliisi moneen muuhun maahan verrattuna, mutta kyllä riittää pesässä putsattavaa täälläkin !

    Tykkää

   2. ”Kyseessä on kuitenkin poliiseja, ei normi kansalaisia.” Erittäin hyvä pointti! Vaiettu totuus! Tuo yksi(tai useampi) tänne kirjoittelija kyllä tuo tuon totuuden esille hyvin ja vahvistaa tätä käsitystä.

    Tykkää

 4. En tiedä oletko Joakim lukenut Mikko Niskasaaren blogia, jossa hän kirjoittaa muun muassa poliisin ja syyttäjien rikoksista. Erinomaista luettavaa, suosittelen perehtymään. Löytyypä sieltä yksikin juttu, joka sivuaa tätä sinun blogia.

  http://www.mikkoniskasaari.fi/node/285

  ”Lindholm on vaaravyöhykkeellä. Keiden kaikkien ”kunnian” loukkaamisesta hän tuleekaan saamaan syytteitä?”

  Niinpä niin. Tuskin yksikään väitteistäsi etenee yhtään mihinkään, sen sijaan sinua vastaan tullaan hyvin todennäköisesti nostamaan syytteitä. Niin se korruptio Suomessa näyttäytyy.

  Tykkää

  1. Hei, olen lukenut blogia läpi ja moni tuon onkin linkannut. Kyllä tuo kaikki on ollut tiedossa alusta asti. Tekijät ja itse tiedän totuuden, joten kunnianloukkaussyytteen toteen näyttäminen onkin sitten hieman eri juttu. Kyllä asiassa jo on sen verran paljon ollut näyttöä yms, että en usko että sellaiseen kukaan hullu lähtisi. Jutut kun ovat totta, niin tilanteessa jos ne painettaisiin villaisella, mutta alettaisiinkin kaivelemaan sitten kunnianloukkaussyytteen kautta niin silloin rapa roiskuu jo ihan erilailla.

   YT Joakim

   Tykkää

 5. Miks täällä lässytetään jatkuvasti poliisin huumeiden käytöstä. Niitä testataan kyllä vuosittain lääk.tarkastuksissa ja työterveydessä. Ihan tiedoksi blokin kirjoittelin alle, joka ei ole ollut töissä edes tällä vuosikymmenellä.
  Jutut täällä alkaa pyöriä ympyrää, vähän nyt ryhtiä, enemmän alkaa naurattaa tää bloki.
  Kerro vaikka mistä pääsit ite vastaamaan kun olit 10 vuotta sitten vielä töissä, ei tarvis arvailla onko totta vai tarua kun ite kertoisit.

  Tykkää

  1. Keskustelu on lähinnä kannabikseen liittyvää, joka kommenteissa tulee esille aika hyvin. Lähinnä keskustelua herättää juuri valtava viestimäärä ihmisiltä, jotka tuntevat polttelevia poliiseja joita itsekin tiedän useamman. Laki kun Suomessa toistaiseksi on mitä on niin siinä myös puhun usean poliisin puolesta. On eri asia mennä työterveyteen, jossa etukäteen tietää että testi on tulossa kuin että tulisi yllätysseulat kaikille samaan aikaan, joihin ei pysty valmistautumaan.

   On mielestäni tärkeä aihe kun uutisissakin on ollut parikin tapausta, jossa poliisin hallusta on löydetty koviksi huumausaineiksi luokiteltavia aineita, ei todellakaan mitään kannabista.

   YT Joakim

   Tykkää

   1. Vastasin tuossa aiemminkin, että omalla kohdalla kirjoitin ADHD blogia jossa kerroin avoimesti ADHD lääkityksestäni että se olisi vaikuttanut mm ajokykyyn. Silloin vielä harva asiasta tiesi samoin kuin tänä päivänä, että se nimenomaan lisää tarkkaavaisuutta, ei vähennä. Eli ihan totta on että sellainen epäily omalla urallani oli, joka sitten vaikeutti hommia. Moni työkaveri asiaa yritti minua siinä puolustaa, mutta Helsingin johtoa vastaan se oli täysin turhaa. Ei mitään sen suurempaa tai kummempaa.

    YT Joakim

    Tykkää

 6. Onhan tämä aika kaksinaismoraalisen oloista tekstiä kun itsekkin kerroit haastattelussa olevasi huumeidenkäyttäjä ja niitä kohtaan myönteinen. Ja eikö ole jo aika kertoa siitä alkuvuoden tapahtumasta itse mitä ennen blogin aloittamista tapahtui?

  Huumetestejä tosiaan olisi hyvä olla enemmän jos asenne on siellä noin myönteistä, ihan oikeassa kyllä olet siinä.

  Tykkää

  1. Tähän vastaan nyt viimeisen kerran jos ei se mene perille. Itselläni on ainoastaan kannabiksen laillistamista kohtaan myönteinen mielipide. Miksi ihmeessä tahtoisin käräyttää niitä poliiseja jotka sitä tekevät? Polttavat viattoman sätkän eikä tule krapulaa töihin? Tässä vaiheessa jokainen on osannut jo valmistautua huumeseuloihin eikä se että vanha työkaveri hyvin tod näk eri nimimerkeillä kirjoittaa tee asiasta myönteistä että seuloja kaivataan. Keskustelua aiheesta pitäisi tulla juur sen jyrkän ja sallivan välillä ilman, että on pelkoa viraltapanosta. Kovemmistakin on nyt kärynyt ilman mitään testejä niin turha on väittää ettei poliisissa kannabista poltella tai silloin porttiteoria saa todellakin suomalaisen näkemyksen, että parista bissestä siirrytään suoraan amfetamiiniin tai kokaiiniin. Jännän tiukoille on tämä päihdekeskustelu täällä mennyt ja kyllä koira koiran tuntee niin sanotusti.

   Omat juttuni edelleen jotka pitäisi olla ykistyisessä selvityksessä, ellei poliisi vuoda tai tutki laittomasti rekistereitä eivät ole poliisin tekemiä rikoksia. En ole itse ollut edes pitkään aikaan jatkuneessa virassa ja siitä omasta aloitteestani irtisanouduin jo viime vuonna. Se riittäköön tästä nyt. Loput pelkkien päihteiden tai saman kirjoitustyylin kommentit menevät suoraan roskiin. Muiden sivustojen foorumeilla voi jauhaa loputtomiin. Oma poliisihistoriani kyllä kestää tarkastelua, kyllä muukin kuten varmasti kirjoittajat ovat oikeinlukutaidolla esitutkintapöytäkirjoista lukeneet 🙂 Tämä kun ei edelleenkään ole oma elämänkertani, jos olisi tekstiä tulisi päivittäin.

   YT Joakim

   Se että esiinnytään poliisina ja tiedetään asioista

   Tykkää

 7. Minun ei ollut tarkoitus provosoida, olen pahoillani ja pyydän anteeksi jos tuon niin koit. Eikä olla tuttuja keskenään, itse olet aikasemmin niistä rikostutkittavista asioista julkisesti kirjoittanut ja sittemmin poistanut/piilottanut ja vain niiden pohjalta ihmettellään.

  Pointtini oli että syö uskottavuutta jos alkaa peittelemään tai manipuloimaan kirjottamisiaan jälkikäteen, tai alkaa sanasalaatilla viemään keskustelua ihan eri raiteille ettei samaan aiheeseen palattaisi. Kyllähän ihmiset osaa tulkita kokonaisuuksia melkoisen hyvin.

  Mutta tosiaan ymmärrän kyllä jos se on tutkinnassa ja siksi ei julkista. Osaatko alaa paremmin tuntevana kertoa kauan vastaavissa tutkinnoissa noin yleisesti kestää?

  Tykkää

  1. Tutkintahan vuosi julki nimenomaan jonkun poliisin kautta ja asia ei liity blogiin mitenkään. Poliisi mokasi omalta osaltaan ilmeisesti johdon puolelta tutkinnan siten, että kuulusteluissa oli kysymyksiä mm blogista ja minun tarkoituksista joka ei asiaan liity mitenkään. Muutoinkin asia on sellainen ettei sitä ole mitään järkeä blogiin laittaa kun ei ole tosiaan oma elämänkerta.

   Kauan on kestänyt ns kiireellisessä tutkinnassa siinä ja siihen on monia syitä. Jutusta aikoinaan kirjoitin kun joku katkera poliisi oli tiedoissani käynyt ja sen vuoksi juuri mm lokitiedoista pyysin tutkinnan. Sekin on kestänyt poikkeuksellisen kauan.

   Blogi tosiaan käsittelee poliisin tekemiä rikoksia ei omaa elämääni ja sen vuoksi ne asiat eivät vain kuulu tänne.

   YT Joakim

   Tykkää

 8. Tässä nyt lähinnä ilmenee se, että kuinka idioottimainen kieltolaki meillä Suomessa on kaiken kaikkiaan. Edelleenkin on sallitumpaa vetää viinasta ja reseptilääkkeistä (lähes kaikki kovia huumeita) itsensä sellaiseen kuntoon, että tekee mieli painia kaikkien vastaantulijoiden ja portsarien kanssa muistamatta koko touhusta yhtään mitään. Sen sijaan ganjan polttaminen hallitusti aikuisena on kielletty, vaikka tietää mitä tekee. Onko tämä jokin jatkosodan peruja oleva juttu, että koska viinan ja kovien huumeiden käyttö sodassa oli niin yleistä, niin sitten ajatellaan, että sotilaana pärjäävän henkilön kuuluu sekoilla tähän tyyliin? Selväpäinen on kuitenkin paras sotilaskin, sota on vain niin rankka asia, että päihdehakuisuus johtuu siitä.

  Nyt jos nuorena olet polttanut muutaman kerran savut ja jäänyt siitä kiinni esim. siksi, että kaverisi vasikoi sinut paniikissa poliisilaitoksella (teinit nyt eivät paljon kestä poliisien painostusta), niin sinulla on jumalauta H-merkintä, joka kestää läpi koko elämän ja estää sinua työskentelemästä melkein missään. Homma on pelkkää rulettia.

  Tykkää

  1. Tämä kuulostaa niin surullisen tutulta. Koko elämä menee siinä H merkinnän myötä- Toivotaan, että tähän saataisiin viimeinkin jokin inhimillisempi linja. Vähintäänkin poistettaisiin rangaistavuus.

   YT Joakim

   Tykkää

 9. Sulla jäi ympäristölle vaarallisin huumausaine eli hormonit pois joka on myös ainoa noista huumausaineista joka aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoihin.

  Ne ovat kaikkein vaarallisimpia siksi, että käyttäjät tulevat agressiivisiksi ja saavat kiksejä väkivallasta varmaan tiedät nämä jotka alkaa huohottaa jo kun vähän edes pääsevät vääntämään vaikka vastassa olisi 50kg rääpäle joka ei laita edes vastaan vaan ojentaa kädet rautoja varten. Niiden haitoista ei puhuta varmaan siksi kun niiden käyttäjäthän ovat ”kunnollisia”. Ehdottomasti vaarallisin aine ja niiden käyttäjien ei tulisi antaa ainakaan kentällä toimia mutta mitäänhän asialle ei tietenkään tehdä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: