Poliisin sisäisestä tutkinnasta

Seuraava isompi artikkeli, jota olen jo aloittanut kirjoittamaan, on viimein se paljon kaivattu oma ehdotukseni siitä, millainen ulkopuolinen valvonta poliisilla pitäisi olla maassamme. Tekstistä tulee luonnollisesti pitkä, sillä kuten moni, joka blogia on alusta asti seurannut, on ymmärtänyt se olevan yksi blogin tärkeimmistä tarkoituksista – asioita, joihin itse totisesti kaipaan isoja muutoksia. 

Luonnollisesti poliisit, jotka eniten pelkäävät omien toimiensa tutkimista, suosivat viimeiseen asti nykyistä järjestelmää. Onhan se edullista, jos virheitäsi tutkii naapurikunnan poliisi, jonka kanssa käyt vaikka kalastamassa. Tämä on yksi syy, miksi olen esimerkiksi liiton puheenjohtajaa kurmottanut niin huolella. Siihen on aihetta jo pelkästään miehen naurettavien kalakaverikommenttien perusteella. On tiedossa pari muutakin syytä, miksi mies suosii varmasti viimeiseen saakka nykyistä järjestelmää, mutta se siitä nyt toistaiseksi.

Otan taas esimerkiksi sairaanhoitajat. Sairaalan osastolle tulee ulkopuolinen tarkastus, jossa suoritetaan vaikkapa vahvojen kipulääkkeiden inventaario. Jos osaston hoitajista kukaan ei ole laittanut mitään omaan taskuun, niin eikö silloin saa olla aika rauhassa? Eikä ole parempikin, että osasto saa maininnan, ettei hyllyistä puutu yhtään lääkkeitä? Tai jos pubin omistaja ei ole koskaan laskenut alaikäistä baariinsa ja tulee tarkastus, niin eikö ole aika hyvä juttu, jos jokainen silloin baarissa oleva on vähintäänkin täysi-ikäinen ja baari saa maininnan asiallisesta toiminnasta ja lain noudattamisesta? Noh, saatte varmasti ajatuksesta kiinni.

Jos jollakin on nyt hyviä ehdotuksia poliisin sisäisen valvonnan uudistamiseen, niin laittakaa ihmeessä sähköpostiin. Tulen ottamaan huomioon jokaisen järkevän kommentin ja voin luvallanne myös lainata ajatuksianne, joko nimimerkillä tai nimellä. Oikeaa ja täysin väärää vastausta ei varmasti ole näin alkukantaisen valvonnan uudistamisessa. Uskon jokaisen valvontamenetelmän, jossa päävastuu on muualla kuin poliisilla itsellään, olevan lähtökohtaisesti hyvä. Laittakaa siis tulemaan kommentteja ja viestejä ideoista. Niin saadaan mahdollisimman hyvä ja tyhjentävä ehdotus, joka siis menee suoraan Poliisihallituksen ja johdon luettavaksi.

Hyvän poliisin ei tarvitse pelätä ulkopuolista valvontaa. Voin vannoa henkeni kautta, että maassamme suurin osa varsinkin suorittavan tason poliiseista on todella hyviä työssään ja tekevät sitä suurella sydämellä. Tällä uudistuksella annamme näille hienoille yksilöille, jotka pitävät meitä turvassa, vapauden hengittää ilman, että heidän tarvitsee kärsiä väärien yksilöiden pilaamasta ilmapiiristä. Esimerkiksi Itä-Helsingin alueella on poliisiviha hakattu niin vahvasti takaraivoon mätien yksilöiden vuoksi. Sinne joutuvat tai tahtovat hyvätkin poliisit joutuvat vieläkin kärsimään vuosien takaisista teoista, joita silloiset poliisit ovat tehneet.

Minulta on kysytty, kuinka paljon harmia esimerkiksi yksi keisseissä kuvaamani partio voi aiheuttaa. Vastaus on aika yksinkertainen: jos täysin mulkku partio, anteeksi kielenkäyttöni, käy vuoronsa aikana vaikkapa viidellä kotitehtävällä, ja jos niistä viidestä kaksi keikkaa hoidetaan sadistisella ja nöyryyttävällä tavalla (saatikka, että tapahtuu näitä rappuunheittoja), on yhden partion aiheuttama tuho kokonaisuudessaan melkoinen.

Jos tällainen partio tekee 4-5 vuoroa viikossa siitä voitte laskea miten paljon pahaa yksi partio voi aiheuttaa vuoden aikana. Esimerkiksi arviolta vuosina 2004-2006 tapahtuneet jutut vielä tänä päivänäkin ovat niin tulenarkoja, että niistä ei edelleenkään puhuta piireissä, jotka ovat poliisin vallan väärinkäyttö ja mielivaltaa joutuneet katsomaan.

Lainaan tässä luvalla miestä, jonka räppibiisistä ensimmäisessä keississä puhuin. Keskustelin hänen kanssaan asiasta noin kuukausi sitten ja on pakko kehua, että oli kyllä kaiken uhon takana todella fiksu ukko. Miehen vastaus oli aika oletettu ja meni about näin: ”Kyllä ne huhut oli niin luotettavia ja monelta frendiltä tuli et idässä kytät paisko rappuun frendejä et ei ole epäselvyyttä asiasta. Tiedät että vaikka tietäisin uhrin nimen, en sitä kertoisi, mut tosijuttu se on”.

On tarkkaa pohdintaa vaativa iso kysymys, miksi on niin julmetun tärkeää saada poliisille täysin riippumaton ulkopuolinen valvonta, johon kansa voi luottaa ja uskoa. Poliisijohdon tai liiton kommenteissa todetaan, että ei poliisi omaa kalakaveriaan tutki ja että Aarnion tapaus on täydellinen esimerkki siitä, miten poliisin syyttäjävetoinen tutkinta toimii. Tämä puhe on – anteeksi nyt vain arvoisat lukijat ja kommenttien antajat – kansan silmissä täyttä paskaa. Maassamme on totuttu olemaan hiljaa, mutta enää kansa ei niele kaikkia poliisin toimia, joita ei kukaan edes oikeasti valvo. Liian pitkään on poliisi tottunut voivansa tehdä ihan mitä tahansa. Lukijoiden viesteissä tämä asia on selvästi korostunut koskien paria poliisipiiriä. Kaikkihan käy ilmi jo blogin keisseistä ja kommenteista.

Enää ei siis kansa niele mielivaltaa, vaan meidän pitää saada luotettava valvonta viranomaiselle, jolla on oikeus koskea ja puuttua meidän perusoikeuksiimme! Näin ei ole pelkästään kansan oikeusturvan vuoksi, vaan myös siksi, että poliisi saisi tehdä työtään mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Yksi mätä omena pystyy pilaamaan koko korin, mikä pätee todella hyvin ihan kaikkiin julkista valtaa käyttäviin viranomaisiin.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

7 vastausta artikkeliin “Poliisin sisäisestä tutkinnasta

 1. Vissiin sulta jäänyt tiedostamatta, että nykyään, siis 2021, eli YLI kymmenen vuotta sen jälkeen kun ”päätit” lopettaa konstun hommat, siellä on Oikeusyksikkö joka on irrallaan poliisista, ja on valtakunnansyyttäjä vetoinen. Samoin kantelut menee eduskunnan oikeusasiamiehen kautta myös. Älä nyt ihan höpöjä juttele ja kerro, jos toisen piiriin poliisi kuulustelee niin tutkinnan johtaja on syyttäjä.
  Alussa kerrot ”poliisiurastasi” 1.5 vuotta kentällä, reilu vuosi ilm.vastaanotossa ja kolmisen vuotta ulk.yksikössä. Loput voimankäytön kouluttajana.
  Ja sitten kerrot kovia juttuja kentän miesten touhuista, kyllä on sulle osunut, voi ihme, miten osuikaan just… Ja sitten ei erottanut rosvoja poliisista….

  Tykkää

  1. Noh mun jutut on jo vahvistettu että siitä on turha enää vääntää ja siitä pian juttua tulee. Kyllä tuo tieto on olemassa että syyttäjävetoinen tutkinta on, mutta ei se vaan toimi sillä silti poliisi tutkii poliisi ja kuuluisat suhteet syyttäjälaitokseen ovat surullisesti tiedossa. Ja kyllä kohdalle osui muutama aika mätä poliisi, edelleen jos olet koko blogia lukenut olen painottanut sataan kertaan että suurin osa poliiseista on hyviä. Se että ne tietyt yksilöt selviävät vain kertoo siitä, kuinka poliisin oma sisäinen tutkinta ei toimi. Kunnon sisäinen tutkinta, joka on irrallaan poliisista on ainoastaan Uudella maalla. Jos poliisi olet, pitäisi se tietää että muualla maassa vastaavaa ei ole. Poliisin tekemät rikokset eivät todellakaan kuuluisi mennä kanteluiden kautta kuten poliisi on toivonut vaan täysin erillisen rikostutkinnan kautta. Kyseessä on kuitenkin rikosepäily. Olipahan jälleen naurettava puolustelu. Usein ne, joilla on jotain salattavaa kirjoittavat ja puolustavat kovasti nykyistä järjestelmää ja menee täysin ohi se, että blogi nimenomaan haluaa puolustaa poliisin mainetta.

   YT Joakim

   Tykkää

 2. Jos viettää koko ”virkaurasta” vajaa neljä vuotta kentällä, niin ei kauhean kovalla kokemuksella voi jutella, tai sitten täytyy jo kertoa pikkasen muidenkin juttuja joissa aina on värikynää… Jos naurattaa, niin kyllä naurattaa lukijaakin, ja kovasti. Miten on osunut yhdelle miehelle kaikenlaista heti virkauran aluksi, jopa niin että meni kuppi nurin.
  Poliisirikokset tai niiden epäilyt pitäisi juurikin mennä oikeusasiamiehen kautta, siinä olisi irrallaan oleva instanssi.
  Mistä tiedät muuten että se irrallinen ”poliisirikostutkija” ei ole jonkun epäillyn kalakaveri ? Juuri niin, et tiedäkään, vaan lietsot asiaa kuin myrskyä vesilasissa.
  Hieman jäi vissiin vaiheeseen se poliisikokemus ja sen kaiken handlaaminen.
  Onnea matkaan, sitä tarvitset.

  PS. Ja minulla ei tosiaan ole mitään mitä puolustella, ihan kolmatta kymmenettä vuotta virassa, ilman yhtään rikosta, ja kentällä…

  Tykkää

  1. Keissit, joita olen kirjoittanut on moni käynyt todentamassa todeksi. Ei niistä ole mitään epäselvyyttä. Kehotan lukemaan huolella blogin sanoman ja jutut, jotta ymmärrät että tässä ei ole tarkoitus todellakaan mustamaalata poliisia instanssina vaan herättää keskustelua siitä, kuinka yksinkertaisesti poliisin tutkinta virkaveljen rikosepäilyistä ei toimi. Keisseissä kuten olen maininnut on useassa samoja tekijöitä ja sitäkin olen painottanut. Poliisin sisällä on paljon asioita, jotka eivät koskaan tule julki eikä kavereista lauleta, kyllä sen tiedät. Täysin naiivi oletus, ettei kalakaveria tutkita kuten annat ymmärtää on lapsellinen. Jos oikeasti menet vannomaan vaikka varpaasi puolesta, ettei koko lähes 8000 poliisin ammattikunnassa ole rikoksia joita ei paljastu, Lahden putka hyvänä esimerkkinä kuinka moni poliisi oli rankassa jutussa mukana on aika hurja väite.

   Viestejä on tullut satoja mm esim poliisien kumppaneilta, jotka eivät uskalla mennä tekemään rikosilmoitusta ja monia muitakin. Kaikki ne turhautuneet ja tuskastuneet viestit jo kertovat, että nykyinen tutkintamenetelmä ja järjestely ei ole puolueeton eikä toimi. Jännää on että kaikkialla muualla Euroopassa on täysin erilainen systeemi. Suomessa tosiaan ihmiset luottavat poliisiin täysin sokeasti ja se on järkyttävä asia. Se mahdollistaa jo väärinkäytökset virka-asemassa ja toiminnan siten että on tottunut ettei niistä jutuista jää kiinni. Ja kyllä, on mahdollista että virkauran alkuun osuu. Veikkaan että sinulla on jotain läheisiä näistä tekijöistä, joita olen maininnut tai sitten koko blogin pointti on mennyt pahasti ohi. Tuo on juuri aina ollut poliisin pahin ongelma, ettei kyetä tippaakaan katsomaan peiliin omaa organisaatiota ajatelleen vaan kaikki toimii täydellisesti. Kaikki on pelkkää glooriaa, poliisi on paras ja poliisi on ystävä. Tässä nyt viimeinen kommentti jota sinulta tänne hyväksyn, se että jos menee noin pahasti asiat ihon alle niin jotain on kuitenkin pielessä ajattelumaailmassa, vaikka et itse olisikaan rikoksia tehnyt urallasi. Sinulle toivotan hyvää jatkoa virkauralla ja blogia ei ole pakko lukea.

   YT Joakim

   Tykkää

 3. Oikeusyksikkö on Joakim KAIKISSA Suomen poliisilaitoksissa. Ihan tiedoksi, että siinä meni nyt sun kova juttusi ja öyhötys ”irrallinen” tutkinta. Jos Sinä nyt kiireiltäsi ottaisit asioista selvää ennenkuin nolaat koko asian, kiitti.

  Tykkää

  1. Edelleen: oikeusyksikkö, mutta tutkinnan suorittaa poliisi, ei erillinen sisäinen tutkija. Syyttäjää ja poliisia ei valvo kukaan tai mikään ulkopuolinen instanssi, viranomainen tai julkinen siviilipuoli. Siinä se isoin ongelma on johon kyllä ihmiset ovat jo heränneet. Et nyt yhtään ymmärrä mitä edes kritisoin. Ei ole tippaakaan luottoa ”oikeusyksikölle” jossa ollaan työkavereita ja kyllä, jopa kalakavereita. Mielestäni se ja kommenttisi on ihan suoraan sanottuna täyttä paskaa, itse en luota siihen tippaakaan. Myös poliisin sisäinen nimetön ilmianto ei toimi, kun täytyisi mennä todistamaan oikeuteen niin siellä viimeistään ne nimet on paperilla. Omissa keisseissä surullista on ollut kuulla kuinka moni lisäkseni kaikesta on ollut tietoinen, eikä vieläkään uskalla nimellään todistaa vaikka tietyille henkilöille ovat kuitenkin asiat kasvotusten kertoneet. Ja kyllä tiedän asian jo siitä kun esiselvityksen kuulemisessa kävin niin juteltiin Uudenmaan sisäisen tutkijan kanssa tästä parisen tuntia. Noh uutisointia on tulossa aiheesta kuinka huonosti kaikki tämä todella toimii.

   Tykkää

 4. Osaako kukaan sanoa miksi poliisirikosyksikköä johtaa Laura Sairanen ja miksi sisäministeri Ohisalon erityisavustajan nimi on Heikki Sairanen. Ovatko nämä henkilöt sukulaisia tai puolisoita keskenään?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: