Poliisin sisäisestä tutkinnasta

Seuraava isompi artikkeli, jota olen jo aloittanut kirjoittamaan, tulee nyt viimein olemaan se paljon kaivattu oma ehdotukseni siitä, millainen ulkopuolinen valvonta maassamme poliisilla pitäisi olla. Tekstistä tulee luonnollisesti pitkä, sillä kuten moni joka blogia on alusta asti seurannut on ymmärtänyt sen olevan yksi blogin isoimpia tarkoituksia ja asioita, joihin itse kaipaan todellakin isoa muutosta.

Luonnollisesti poliisit, jotka eniten pelkäävät omien toimiensa tutkintaa, suosivat viimeiseen asti nykyistä järjestelmää. Onhan se edullista, jos omia virheitä tutkii naapurikunnan poliisi, jonka kanssa vaikka kalastamassa käydään vapaa-ajalla. Se on yksi syy miksi olen mm liiton puheenjohtajaa kurmottanut niin huolella, koska siihen on todellakin aihetta jo pelkästään miehen naurettavien kalakaveri kommenttien perusteella. Pari muutakin syytä on tiedossa miksi mies suosii varmasti viimeiseen saakka nykyistä järjestelmää, mutta se siitä nyt toistaiseksi.

Otan jälleen esimerkiksi vaikkapa sairaanhoitajat. Jos sairaalan osastolle tulee ulkopuolinen tarkastus, joka laskee esim vahvojen kipulääkkeiden inventaarion ja osaston hoitajista kukaan ei ole omaan taskuun sellaisia laittanut, niin eikö silloin saa olla aika rauhassa ja melkein parempikin että osasto saa maininnan siitä, että yhtään lääkettä ei hyllystä puutu? Jos pubin omistaja ei ole koskaan laskenut alaikäistä baariin ja tarkastus tulee, eikö ole aika hyvä tilanne jos jokainen baarissa oleva on vähintäänkin täysi-ikäinen ja baari saa maininnan asiallisesta toiminnasta ja lain noudattamisesta? Noh, saatte varmasti ajatuksesta kiinni.

Jos jollakin on nyt todella hyviä ehdotuksia poliisin sisäisen valvonnan uudistamiseen, niin laittakaa nyt ihmeessä sähköpostiin niitä. Tulen jokaisen järkevän kommentin ottamaan huomioon ja luvallanne voin myös lainata teidän ajatuksia joko nimimerkillä tai oikealla nimellä. Oikeaa ja täysin väärää vastausta ei varmasti näin alku kantaisen valvonnan uudistamiseen kuin nykyään ole olemassa. Uskon että jokainen valvonta menetelmä,jossa pää vastuu on muualla kuin poliisilla itsellään, on hyvä asia. Laittakaa nyt siis kommentteja ja viestejä tulemaan, jos ideoita aiheesta on, niin saadaan mahdollisimman hyvä ja tyhjentävä ehdotus, joka jo monesti todetusti menee suoraan Poliisihallituksen ja johdon silmiin.

Hyvän poliisin ei tarvitse pelätä ulkopuolista valvontaa. Voin henkeni kautta vannoa, että maassamme suurin osa varsinkin suorittavan tason poliiseista on todella hyviä ja tekevät työtään suurella sydämellä. Tällä uudistuksella me annamme näille hienoille yksilöille, jotka pitävät meitä turvassa, vapauden hengittää ilman että tarvitsee kärsiä niiden väärien yksilöiden pilaamasta ilmapiiristä. Esimerkiksi Itä-Helsingissä tänä päivänä on poliisiviha hakattu niin takaraivoon niiden mätien yksilöiden vuoksi, että ne hyvätkin jotka sinne joutuvat tai tahtovat, joutuvat vieläkin kärsimään vuosien takaisista teoista, joita sen aikaiset poliisit ovat tehneet.

Kun minulta kerran kysyttiin, että kuinka paljon harmia esimerkiksi partio, jota olen kuvannut keisseissä voi aiheuttaa, niin vastaus on aika yksinkertainen: Jos täysin mulkku partio, anteeksi kielenkäyttö, käy vaikkapa 5:llä kotitehtävällä per vuoro ja jos siitä viidestä esimerkiksi kaksi keikkaa hoidetaan sadistisella ja nöyryyttävällä tavalla, saatikka että tapahtuu näitä rappuun heittoja, on yhden partion tekemä tuho melkoinen.

Lainaan tässä luvalla miestä jonka räppi biisistä ensimmäisessä keississä puhuin. Keskustelin kyseisen miehen kanssa asiasta noin kuukausi sitten ja pakko kehua, että oli kyllä todella fiksu ukko kaiken uhon taustalla. Miehen vastaus oli aika oletettu ja meni about näin: ”kyllä ne huhut oli niin luotettavia ja monelta frendiltä tuli et idässä kytät paisko rappuun frendejä et ei ole epäselvyyttä asiasta. Tiedät että vaikka tietäisin uhrin nimen, en sitä kertoisi, mut tosijuttu se on.”

Jos tällainen partio tekee 4-5 vuoroa viikossa siitä voitte laskea miten paljon pahaa yksi partio voi aiheuttaa vuoden aikana, jos jo arviolta vuonna 2004-2006 vuonna tapahtuneet jutut vielä tänä päivänäkin niissä piireissä, jotka ovat sitä poliisin mielivallan väärinkäyttöä joutuneet katsomaan, ovat näin tulenarkoja, ettei niistä edelleenkään puhuta.

Siinä on jo paljon mietittävää, miksi on niin julmetun tärkeää saada poliisille luotettava, täysin riippumaton ulkopuolinen valvonta, johon kansa voi luottaa ja uskoa. Kommentit poliisijohdolta tai liitolta, jossa todetaan tänä päivänä, että ei poliisi omaa kalakaveriaan tutki tai että Aarnio tapaus on täydellinen esimerkki siitä, miten poliisin syyttäjävetoinen tutkinta toimii, on anteeksi nyt vain arvoisat lukijat ja kommenttien antajat täyttä paskaa kansan silmissä. Maassamme ollaan totuttu olemaan hiljaa, mutta enään kansa ei niele poliisin toimia,j ei niitä ei kukaan oikeasti valvo. Liian pitkään on poliisi maassamme tottunut siihen, että voi tehdä ihan mitä vaan. Se asia on lukijoiden viesteistä selvästi korostunut parissakin piirissä. Kaikki tämä käy jo blogin keisseistä ja kommenteista ilmi. Enään ei kansa niele mielivaltaa ja sen vuoksi meidän pitää saada luotettava valvonta viranomaiselle, jolla on oikeus koskea ja puuttua meidän perusoikeuksiin!

Ei pelkästään kansan oikeusturvan vuoksi, vaan myös siksi, että poliisi saisi tehdä työtään mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.

Yksi mätä omena pystyy pilaamaan koko korin. Se pätee todella hyvin myös kaikkiin julkista valtaa käyttäviin viranomaisiin.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

6 vastausta artikkeliin “Poliisin sisäisestä tutkinnasta

 1. Vissiin sulta jäänyt tiedostamatta, että nykyään, siis 2021, eli YLI kymmenen vuotta sen jälkeen kun ”päätit” lopettaa konstun hommat, siellä on Oikeusyksikkö joka on irrallaan poliisista, ja on valtakunnansyyttäjä vetoinen. Samoin kantelut menee eduskunnan oikeusasiamiehen kautta myös. Älä nyt ihan höpöjä juttele ja kerro, jos toisen piiriin poliisi kuulustelee niin tutkinnan johtaja on syyttäjä.
  Alussa kerrot ”poliisiurastasi” 1.5 vuotta kentällä, reilu vuosi ilm.vastaanotossa ja kolmisen vuotta ulk.yksikössä. Loput voimankäytön kouluttajana.
  Ja sitten kerrot kovia juttuja kentän miesten touhuista, kyllä on sulle osunut, voi ihme, miten osuikaan just… Ja sitten ei erottanut rosvoja poliisista….

  Tykkää

  1. Noh mun jutut on jo vahvistettu että siitä on turha enää vääntää ja siitä pian juttua tulee. Kyllä tuo tieto on olemassa että syyttäjävetoinen tutkinta on, mutta ei se vaan toimi sillä silti poliisi tutkii poliisi ja kuuluisat suhteet syyttäjälaitokseen ovat surullisesti tiedossa. Ja kyllä kohdalle osui muutama aika mätä poliisi, edelleen jos olet koko blogia lukenut olen painottanut sataan kertaan että suurin osa poliiseista on hyviä. Se että ne tietyt yksilöt selviävät vain kertoo siitä, kuinka poliisin oma sisäinen tutkinta ei toimi. Kunnon sisäinen tutkinta, joka on irrallaan poliisista on ainoastaan Uudella maalla. Jos poliisi olet, pitäisi se tietää että muualla maassa vastaavaa ei ole. Poliisin tekemät rikokset eivät todellakaan kuuluisi mennä kanteluiden kautta kuten poliisi on toivonut vaan täysin erillisen rikostutkinnan kautta. Kyseessä on kuitenkin rikosepäily. Olipahan jälleen naurettava puolustelu. Usein ne, joilla on jotain salattavaa kirjoittavat ja puolustavat kovasti nykyistä järjestelmää ja menee täysin ohi se, että blogi nimenomaan haluaa puolustaa poliisin mainetta.

   YT Joakim

   Tykkää

 2. Jos viettää koko ”virkaurasta” vajaa neljä vuotta kentällä, niin ei kauhean kovalla kokemuksella voi jutella, tai sitten täytyy jo kertoa pikkasen muidenkin juttuja joissa aina on värikynää… Jos naurattaa, niin kyllä naurattaa lukijaakin, ja kovasti. Miten on osunut yhdelle miehelle kaikenlaista heti virkauran aluksi, jopa niin että meni kuppi nurin.
  Poliisirikokset tai niiden epäilyt pitäisi juurikin mennä oikeusasiamiehen kautta, siinä olisi irrallaan oleva instanssi.
  Mistä tiedät muuten että se irrallinen ”poliisirikostutkija” ei ole jonkun epäillyn kalakaveri ? Juuri niin, et tiedäkään, vaan lietsot asiaa kuin myrskyä vesilasissa.
  Hieman jäi vissiin vaiheeseen se poliisikokemus ja sen kaiken handlaaminen.
  Onnea matkaan, sitä tarvitset.

  PS. Ja minulla ei tosiaan ole mitään mitä puolustella, ihan kolmatta kymmenettä vuotta virassa, ilman yhtään rikosta, ja kentällä…

  Tykkää

  1. Keissit, joita olen kirjoittanut on moni käynyt todentamassa todeksi. Ei niistä ole mitään epäselvyyttä. Kehotan lukemaan huolella blogin sanoman ja jutut, jotta ymmärrät että tässä ei ole tarkoitus todellakaan mustamaalata poliisia instanssina vaan herättää keskustelua siitä, kuinka yksinkertaisesti poliisin tutkinta virkaveljen rikosepäilyistä ei toimi. Keisseissä kuten olen maininnut on useassa samoja tekijöitä ja sitäkin olen painottanut. Poliisin sisällä on paljon asioita, jotka eivät koskaan tule julki eikä kavereista lauleta, kyllä sen tiedät. Täysin naiivi oletus, ettei kalakaveria tutkita kuten annat ymmärtää on lapsellinen. Jos oikeasti menet vannomaan vaikka varpaasi puolesta, ettei koko lähes 8000 poliisin ammattikunnassa ole rikoksia joita ei paljastu, Lahden putka hyvänä esimerkkinä kuinka moni poliisi oli rankassa jutussa mukana on aika hurja väite.

   Viestejä on tullut satoja mm esim poliisien kumppaneilta, jotka eivät uskalla mennä tekemään rikosilmoitusta ja monia muitakin. Kaikki ne turhautuneet ja tuskastuneet viestit jo kertovat, että nykyinen tutkintamenetelmä ja järjestely ei ole puolueeton eikä toimi. Jännää on että kaikkialla muualla Euroopassa on täysin erilainen systeemi. Suomessa tosiaan ihmiset luottavat poliisiin täysin sokeasti ja se on järkyttävä asia. Se mahdollistaa jo väärinkäytökset virka-asemassa ja toiminnan siten että on tottunut ettei niistä jutuista jää kiinni. Ja kyllä, on mahdollista että virkauran alkuun osuu. Veikkaan että sinulla on jotain läheisiä näistä tekijöistä, joita olen maininnut tai sitten koko blogin pointti on mennyt pahasti ohi. Tuo on juuri aina ollut poliisin pahin ongelma, ettei kyetä tippaakaan katsomaan peiliin omaa organisaatiota ajatelleen vaan kaikki toimii täydellisesti. Kaikki on pelkkää glooriaa, poliisi on paras ja poliisi on ystävä. Tässä nyt viimeinen kommentti jota sinulta tänne hyväksyn, se että jos menee noin pahasti asiat ihon alle niin jotain on kuitenkin pielessä ajattelumaailmassa, vaikka et itse olisikaan rikoksia tehnyt urallasi. Sinulle toivotan hyvää jatkoa virkauralla ja blogia ei ole pakko lukea.

   YT Joakim

   Tykkää

 3. Oikeusyksikkö on Joakim KAIKISSA Suomen poliisilaitoksissa. Ihan tiedoksi, että siinä meni nyt sun kova juttusi ja öyhötys ”irrallinen” tutkinta. Jos Sinä nyt kiireiltäsi ottaisit asioista selvää ennenkuin nolaat koko asian, kiitti.

  Tykkää

  1. Edelleen: oikeusyksikkö, mutta tutkinnan suorittaa poliisi, ei erillinen sisäinen tutkija. Syyttäjää ja poliisia ei valvo kukaan tai mikään ulkopuolinen instanssi, viranomainen tai julkinen siviilipuoli. Siinä se isoin ongelma on johon kyllä ihmiset ovat jo heränneet. Et nyt yhtään ymmärrä mitä edes kritisoin. Ei ole tippaakaan luottoa ”oikeusyksikölle” jossa ollaan työkavereita ja kyllä, jopa kalakavereita. Mielestäni se ja kommenttisi on ihan suoraan sanottuna täyttä paskaa, itse en luota siihen tippaakaan. Myös poliisin sisäinen nimetön ilmianto ei toimi, kun täytyisi mennä todistamaan oikeuteen niin siellä viimeistään ne nimet on paperilla. Omissa keisseissä surullista on ollut kuulla kuinka moni lisäkseni kaikesta on ollut tietoinen, eikä vieläkään uskalla nimellään todistaa vaikka tietyille henkilöille ovat kuitenkin asiat kasvotusten kertoneet. Ja kyllä tiedän asian jo siitä kun esiselvityksen kuulemisessa kävin niin juteltiin Uudenmaan sisäisen tutkijan kanssa tästä parisen tuntia. Noh uutisointia on tulossa aiheesta kuinka huonosti kaikki tämä todella toimii.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: