Lisävalaisua lukijoille ja poliisijohdolle


Tämä kirjoitus oli hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen tulevaa uutisointia. Avaan ajatuksiani koko blogista: millä tavoin tätä teen ja mitä oikeasti tavoittelen. Toivon tämän tavoittavan ennen kaikkea poliisijohdon – ja varmasti tavoittaakin. Kyllä siellä ainakin joku tätä seuraa.

Moni lukija on varmasti huomannut blogin nimenomaisen tavoitteen olevan saada poliisillemme – jo varmaan kymmeniä kertoja toistamani – riippumaton ulkopuolinen valvonta. Asia on herättänyt viime aikoina runsaastikin yhteiskunnallista keskustelua. On ollut ilo huomata, kuinka moni keskiportaan johdossa työskentelevä poliisi on rivien välistä antanut ymmärtää ja jopa suoraan kirjoittanut, että läpinäkyvyys olisi yksi suurimpia ja tärkeimpiä asioita poliisin luotettavuuden kannalta. Poliisijohdosta asiaa on kommentoitu hieman jyrkemmin kenttäväen pysytellessä lähes hiljaa. Mikä tähän sitten onkaan syynä? En uskalla laittaa nyt tähän omia johtopäätöksiäni suunnan ollessa menossa selvästi parempaan päin.

On melko selvää, että ulkopuolinen valvonta on ainoa järkevä ratkaisu nykytilanteessa. Myös Suomen poliisin profiili pysyisi hyvänä ja ennen kaikkea sitä voisi hyvällä omatunnolla nimittää maailman parhaaksi poliisiksi. Poliisin ulkopuolinen valvonta ei tarkoittaisi minkäänlaista muutosta kohti ajojahtia, jossa jokaisen poliisin jokaista liikettä seurattaisiin suurennuslasilla. Ainoa  iso muutos olisi se, että poliisista tehdyt rikosilmoitukset menisivät järjestelmään, johon ei kenelläkään poliisilla ole pääsyä, ja ne tutkittaisiin ihan muualla kuin laitoksilla. Yksikön tehtävä ei olisi –  tietenkään – etsiä täikammalla virheitä joka puolelta poliisia. Ei missään nimessä. Uskon, että ulkopuolinen valvonta jopa vähentäisi poliisivastaisuutta ja poliisivihaa pidemmällä aikatähtäimellä. Viimeaikoina on ollut surullisen paljon tilanteita, joissa on kajottu työtään tekevään poliisiin. Sitä en tahtoisi koskaan lukea lehdistä.

Tässä kaikessa ei ole missään tapauksessa kyse poliisin mustamaalaamisesta. En halua saada poliisia näyttämään naurettavalta. Päinvastoin. Aloitin homman nimenomaan, kun oli liian kauan ahdistanut pitää tietämiäni rikoksia sisälläni, vaikka niistä olisi pitänyt ilmoittaa jo 10 vuotta sitten. Silti parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

En ole ihminen, joka hakee sulkia hattuunsa. En ole ihminen, joka nauttii huomiosta. Minulla on vahva omatunto ja moraali, jonka mukaan elän, ja minut paremmin tuntevat tietävät, millaista on, kun Joakim näkee jossain asiassa vääryyttä. Tahdon muuttaa maailmaa paremmaksi. Olen ollut tosi iloinen huomatessani palautteistanne ja kuullessani aika ajoin eri yksiköistä, että suorittavan tason konstaapelit ymmärtävät blogin pointin ja ovat samaa mieltä kanssani, eivätkä pidä kirjoituksiani poliisivastaisina, sitä tuhoavina. Sitä ne eivät nimittäin pahimmillaankaan ole, ja jos joku on ymmärtänyt minun täällä jahtaavan poliiseja, on todellakin käsittänyt väärin.

Jos joku järkevä poliisijohdossa alkaa ymmärtää ulkopuolisen valvonnan järkevyyden, toivon ettei yksi asia muodostu turhaan esteeksi: asiaa on alkanut ajaa viime huhtikuussa kaikkein näkyvimmin 39-vuotias masennus-diagnoosin omaava entinen vanhempi konstaapeli, joka on puoli vuotta konekiväärin lailla tulittanut netissä tätä ajatusta joka rakoon taistellen Suomen suurinta valtakoneistoa vastaan. Jokainen poliisi tai muu siinä organisaatiossa työskennellyt ikävä kyllä tietää, miten julmetun vaikeaa johdon on myöntää olleensa jossakin asiassa väärässä.

Toivon todellakin, ettei asia missään vaiheessa muodostu – tai jo ole – minkäänlaiseksi valtataisteluksi (minun puoleltani se ei sitä ole) saati esteeksi lähteä toteuttamaan näin isoa ja tärkeää muutosta. Yksi positiivinen asia, jonka poliisijohto voi tässä nähdä, on se, että olen kuitenkin aikanaan läpäissyt poliisikoulun vaatimukset hyvin suuren hakijajoukon keskeltä ja toiminut vuosia poliisina. Eli en minä nyt ihan puskista huutele. Kuka tietää, missä keikkuisin nyt, jos en aikanaan olisi lopettanut. Todennäköisesti en sieltä tällaista blogia kirjoittaisi.


Yleensä kaikki isot ja hyvät muutokset lähtevän nimenomaan ulkopuolisten havainnoista. Poliisi ei ole lähimainkaan ainoa organisaatio, jossa on liian kauan totuttu toimimaan tutulla hyväksi koetulla tavalla, ilman että toimintaa ja menetelmiä on koskaan tarkasteltu kriittisesti ja mietitty, voisiko jokin toinen tapa olla parempi. Monen ison firman osastoillahan keikkuu konsultteja ja ties millä nimikkeillä operoivia ihmisiä pohtimassa ja tutkimassa, onko asiat järjestetty mahdollisimman järkevästi.

Jos ja kun poliisijohto itse ottaa puheeksi ja alkaa lopulta suunnitella sisäministeriön kanssa täysin uutta valvontatapaa, vannon etten ole ihmisenä sellainen, että edes surullisimmissa ajatuksissani ryhtyisin kirjoittamaan sulka hatussa voitonhuuruisia tekstejä. En tekisi sellaista. Tavoitteeni on ainoastaan saada aikaan erittäin tärkeää muutosta, ei ottaa kunniaa onnistumisista. Sellainen ei ole minua, eikä koskaan tulekaan olemaan. Kaipaan kaikkea muuta kuin huomiota. Unelmani on elää metsän keskellä ilman naapureita, that’s it!

Moni asia on itse asiassa muuttunut yllättävän paljon puolessa vuodessa, mutten rupea niitä erittelemään. Joku on saattanut huomata yhtäläisyyksiä joissakin teksteissä ja tapahtumissa ja se riittäköön. Olen vain ja ainoastaan iloinen ja tyytyväinen, että on tapahtunut varovaisia muutoksia kohti parempaa. Ei ole mitään syytä lähteä arvuuttelemaan, onko jokin muutos lähtenyt liikkeelle mahdollisesti blogikirjoituksistani. Aivan sama minulle, pääasia että mennään kohti parempaa.

Myönnän kurmottaneeni poliisijohtoa välillä ehkä tarpeettomankin lujaa. Syitä siihen kyllä riittää, joista varmasti suurin on kokemani viha suorittavan tason poliisien puolesta. Uskon ja tiedän puhuvani monen poliisin suulla. Muutamat blogiin tulleet negatiiviset kommentit taas ovat olleet kuin kiukuttelevan pikkulapsen kirjoittamia. Suomen poliisin enemmistö ei ole todellakaan sellaista, vaan näin reagoivat juuri ne, joita ahdistaa kaikkein eniten ajatus ulkopuolisesta valvonnasta.

Laitan pian julki valmistelemani kokonaisehdotuksen. Myönnän jo suoraan, etten ole missään tapauksessa oikea henkilö sanomaan viimeistä totuutta, miten uusi valvonta olisi järkevintä toteuttaa, sekä oikeudenmukaisuuden että talouden näkökulmasta. Peruslähtökohdat sen sijaan osaan laittaa paperille kuin myös sen, millainen yksikkö ei saisi olla missään nimessä. Olen tätä avannut jo enemmänkin useassa somepostauksessa. Onneksi meillä kuitenkin on Euroopassa lukuisia esimerkkejä, joista voi ottaa mallia. Suomi on maanosan ainoa maa, jossa valvonta on kokonaan poliisilla itsellään.

On ollut hienoa kuulla varsinkin suorittavan tason poliisien hiljaisesta kannatuksesta. Se merkitsee minulle paljon. Ja ei, en tule lopettamaan ennen kuin asioihin tulee parannus. Jos jossain pimeällä kadulla saan luodin takaraivooni, tuskin tämä asia siihen jäisi. Blogin takana on jo niin paljon massaa ja kannatusta. Nimenomaan tämä saa päälle taistelumielen joka aamu, kun silmäni avaan.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

11 vastausta artikkeliin “Lisävalaisua lukijoille ja poliisijohdolle

 1. Tosi kova ja hyvä moraali…

  Olet seurannut vierestä kun virkaveljesi tekevät rikoksia, ja nyt kerrot että Sinulla on kova moraali.
  Pitäisi olla hiljaa ja hävetä, jos juttusi pitävät paikkansa, ja kuten olet oikein vannonut niiden pitävän,niin itseäni hävettäisi edeskertoa olleeni paikalla….

  ”Minulla on vahva omatunto ja moraali, jonka mukaan elän, ja minut paremmin tuntevat tietävät, millaista on, kun Joakim näkee jossain asiassa vääryyttä. Tahdon muuttaa maailmaa paremmaksi.”

  Tykkää

  1. Tämä asia on edelleen käsitelty blogissa useaan otteeseen. Ei ole helppoa poliisiorganisaatiossa niistä asioista puhua. Se painen määrä on tajuton. Jos miettii miten vähän nykyäänkin niitä väärinkäytöksiä tulee esiin ja todellisuus on jotain ihan muuta, kertoo edelleen siitä paineesta että työkaverista ei lauleta.

   Se että kuitenkin päätin puhua on isoin ja tärkein asia. Kun miettii jo niitä, ketkä ovat tietoisia olleet omista keissejen tapauksistani, niin kaikki ovat edelleen olleet hiljaa ja uskon ja tiedänkin, että lähes jokainen on edelleen poliisinvirassa. Suut ovat pitäneet kiinni varmasti erilaisista syistä.

   On aika surullinen kommentti sinulta, jos olet sitä mieltä että häpeän vuoksi pitäisi edelleen pitää suu kiinni. Jos blogia olet lukenut, niin kyllä siellä olen kertonut miten paljon on vuosia repinyt kun ei ole pystynyt ja uskaltanut suutaan avata.

   YT Joakim

   Tykkää

 2. Riippumaton ulkopuolinen valvonta olisi ehdottoman tärkeä, mutta hyvin harvassa ovat tahot, jotka suosiolla luopuvat saavutetuista eduista. En myöskään näe mikä tai mitkä puolueet olisivat valmiita niin sanotusti hyppimään Poliisin silmille ajamalla kyseistä lakimuutosta. Olen ehkä pessimisti ja toivottavasti väärässä, mutta en usko, että ulkopuolinen valvonta on tämän blogin myötä tai muutoinkaan lähitulevaisuudessa toteutumassa.

  Tykkää

 3. Jatkoa edelliseen… Sinun kannattaisi pyytää joltain asiantuntijalta apua ja laittaa vireille kansalaisaloite, joka vaatisi Poliisille ulkopuolista valvontaa. Kun tällä blogilla kerran on paljon lukijoita, niin saattaisi olla hyvät mahdollisuudet, että tarvittava äänimäärä täyttyisi, mutta vaikka aloite eduskuntaan päätyisi, niin valitettavasti se on helppoa siellä kuopata.

  Tykkää

  1. Kiitos viisaista sanoista. Tätä on tosiaan tullut mietittyä ja varmasti siihen vielä lähdenkin. Isoimpia asioita, jotka voivat herättää tätä keskustelua nimenomaan kansan keskuudessa ja siten aiheuttaa isoa julkista painetta on saada esille tapauksia, mitkä todistavat sen, että poliisin oma tutkinta ei vaan todellakaan toimi. Siihen on kyllä tulossa isojakin asioita ja odottelen niitä tässä rauhallisin mielin.

   Kansalaisaloite on varmasti ehdottoman hyvä ja sen aika ja hetki tulee vielä. Juuri silloin iskeä se tulille, kun julkinen keskustelu ja paine on suurimmillaan.

   Yt Joakim

   Tykkää

 4. On taas yksi joka kertoo mitä ja miten on tehty. Virkaikää oli.. ootas.. oliko vajaa 6 vuotta… ja siitäkin puolet paperihommia..oliko niin ?
  Ja kaikkea kamalaa on nähty…
  Et sitten kertonut kun pelastit lapsen palavasta autosta, tai sitä sitä kun olit mukana kun kylmettynyt eksynyt marjastaja haettiin tai edes sitä kun 6-vuotias poika etsittiin pakkasesta.
  Et uskalla tätä kommenttia laittaa, koska tiedän että olit vuoroissa tällöinkin, mutta osallistunut.
  Katsotaan tuleeko tämä blogiin, toimittajat varmasti saavat tiedon, jostain….

  Tykkää

  1. En nyt ihan saa kiinni mitä tarkoitat, mutta jos meinaat että poliisit tekevät hyviäkin asioita, niin olen kyllä blogissa painottanut monesti että suuri osa poliiseista on hyviä. Poliisi nimenomaan tekee hyvää työtä ja blogi ei todellakaan kritisoi kuin vääriä yksilöitä ja valvontaa. Kyllä blogissa on avattu mitä olen virka uralla tehnyt ja Keissit on ihan omia kokemuksia. Ei minun työnkuvia tarvitse toimittajien kaivaa, kun lukee blogissa jos olet yhtään tarkemmin lukenut.

   On aika suppea näkemys, jos olet sitä mieltä, että jos ei ole 20 vuotta ollut kentällä, ei voi kritisoida poliisia. Blogissa puhutaan nimenomaan poliisin valvonnasta, ei poliisin työstä. En todellakaan saa kiinni ajatuksestasi, että ilmeisesti ei saisi poliisilla olla ulkopuolista valvontaa. Aina tulee mieleen kysymys, että miksi ei voisi ja saisi olla? Myös se, että miksi ei voisi vaatia valvontaa ilman vuosikymmenten kokemusta kentällä? Eihän sitä suurimmalla osalla johdossakaan ole.

   Poliisin hyvistä asioista ja teoista on vaikka mitä ihmisille tarjolla ja tämän blogin tarkoitus ei nyt ole kuvata poliisin työtä yleisellä tasolla. Tottakai suurin osa poliiseista tekee jatkuvasti upeaa työtä. Nykyisellä valvonnalla ikävä kyllä Sekaan mahtuu kuitenkin myös melkoista lokaa.

   Yt Joakim

   Tykkää

 5. ”Tässä tapauksessa asian esiin tuonut rikosylikonstaapeli on toiminut esimerkillisesti. Hän kertoi tietonsa esimiehilleen ja sitä kautta tieto tuli meille laitoksen johtoon. Näin saimme välittömästi saatettua tapauksen syyttäjälle poliisirikostutkintaan, Aapio sanoo tiedotteessa.”

  Miten itse olet / olit toiminut virassa ollessasi ?
  Oletko vienyt huomaamiasi tai havaisemiasi asioita silloin eteenpäin ?
  Suurin sanoin, halventavalla tyylillä yli 10:n vuoden jälkeen moralisoit.

  Miten omasta mielestäsi toimit
  A: Loistavasti
  B: Väärin
  C: Säälittävästi
  D: Raukkamaisesti
  entistä työyhteisöäsi ja työkavereitasi kohtaan ?

  Tykkää

  1. A. Loistavasti B. Rohkeasti, sillä kukaan muu ei ole uskaltanut. C. Selkeästi oikeasti, on blogissa moneen kertaan käsitelty.
   Jos olet poliisi ja olet sitä mieltä, että työkavereista ei lauleta koska tekee väärin työkavereita ja yhteisöä kohtaan, niin olen täysin oikeassa, että se ulkopuolinen valvonta täytyy saada. Jos aikaa on kulunut, niin jutut pitäisi salata? Eikö poliisi tutki kuin tuoreita juttuja? Todellakin melkein rukoilen, ettet ole poliisi.

   Tykkää

 6. Olen ihan siviili-ihminen, mutta ihmettelen Sinun moraalia ja työyhteisössä toimimista rikoksia havaitessasi.
  Ei taitanut se kantti ollakaan niin kova mitä annetaan ymmärtää….
  Niin, olet sitä mieltä että oli reilua olla hiljaa, eikä kertoa havaituista selvistä rikoksista eteenpäin ? Ja virkamiehenä ?
  Sitten reilun 10 vuoden jälkeen tuli mieleen ottaa asia esille.
  Puhut nyt itsesi niin pussiin edellisessä vastauksessa, että se kertoo jo kaiken.

  Tykkää

  1. Taitaa jo etusivulla lukea siitä häpeästä, että on ollut aikanaan hiljaa. Niin on jokainen muukin asioista tietänyt. On mahdotonta ymmärtää sitä painetta, mikä poliisissa on lähteä puhumaan työkavereista. Olisi totta kai pitänyt kertoa kuten olen useasti kirjoittanut. En silloin uskaltanut ja pystynyt ja vei näinkin kauan, että lopulta sen pystyin tekemään sellaisella voimalla ja tarmolla jota tämä vaatii. Nämä kaikki ajatukset löytyvät ihan blogia lukemalla moneen otteeseen.
   Ei ole mitään oikeaa siinä, etten ole aikanaan puhunut niistä jutuista, mutta sitä asiaa ei voi korjata. Muutoin kun sillä mitä nyt teen.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: