Keissi 6: Suhtautuminen naisiin ja seksuaalinen häirintä

Aloitan tämän keissin lukijalta saamallani vinkillä Suomen Kuvalehden nro:ssa 17/2007 julkaistuun juttuun. Kiitos hyvästä vinkistä. Pahoittelen jo nyt kielenkäyttöä tässä keississä, tarkoitus ei todellakaan ole loukata ketään. Kuten olen aiemminkin todennut, niin tapahtumissa on pakko käyttää niitä samoja sanoja, joita poliisissa käytettiin, jotta tapahtumat pysyisivät mahdollisimman aitoina.

SK:n jutusta täytyy sanoa sen verran, että se oli melkoisen järkyttävää luettavaa, vaikka jo itse useasti todistinkin sairasta asennetta naisia kohtaan ja myös seksuaalista häirintää. Jo pelkästään näkemieni ja kuulemieni asioiden perusteella en epäile pätkääkään tekstin väittämiä. Kuka tämä nainen ikinä onkaan, täytyy sanoa että hänen on oltava tajuttoman rohkea ihminen, koska on aikanaan lähtenyt tuollaiseen taisteluun. Juttu on vuodelta 2007, mutta en usko asioiden paljon noista ajoista muuttuneen. Kannattaa muistaa, että samat tyypit ovat varmasti edelleen poliisin palveluksessa – myös he, joista kirjoitan.

Liitän käsiini saamani kuvat SK:n jutusta tähän. Toivottavasti saatte niistä selvää. Jos on vaikeaa saada selvää joistain kohdista, niin kannattaa zoomailla kuvia, jotta teksti näkyy kaikilta osin. Jutun kaikki oikeudet kuuluvat toki täysin Suomen Kuvalehdelle. Pikaisen selvittelyn perusteella jutusta nousi aikanaan hieman isompikin haloo, joka sitten hyvin nopeasti painui jonnekin mullan alle. Erittäin vakavasta aiheesta kuitenkin on kyse.Muistan Itäkeskuksesta ja Kisahallin putkalta useammankin tapauksen, jotka liittyvät vahvasti asiaan. Tässä niistä pari.

Eräs tapaus Itäkeskuksessa oli, kun nuori naispuolinen harjoittelija saapui ensimmäiseen työvuoroonsa kentälle, ja kahvihuoneessa istui koko vuoro odottamassa. Kun tämä nainen meni kahvihuoneeseen, vuoron kenttäjohtaja totesi tälle naiselle, että hänen mielestään naiset kelpaavat ainoastaan siihen, että voivat peruuttaa hänen vartaaseensa. Lopputulema oli, että kenttäjohtaja sai pienen nootin johdolta huonosta tavasta puhua harjoittelijalle. Tällä naisella hyvin todennäköisesti mureni siinä hetkessä into astua ammattiin, jossa pelastetaan ihmisiä. 

Oli yleistä että kun laitokselle tuli uusi ”pantavannäköinen” nainen, niin jätkät löivät avoimesti vetoa keskenään siitä, kuka pääsee ensimmäisenä tätä kyseistä naista panemaan. Joskus niissä vedoissa liikkui rahaakin pieniä summia. En osaa tähän yksilöidä tiettyjä vuoroja, jotka olisivat tässä olleet erittäin aktiivisia. Hommaan turtui nopeasti ja kun näitä juttuja kuuli jatkuvasti, niin ei niihin sen enempää kiinnittänyt huomiota kuin että: jahas, jätkät taas kisaavat siellä keskenään.

Tässä Suomen Kuvalehden jutussakin on kerrottu ”äijänaisista”, jotka ainakin Itiksessä pitivät yhtä jätkien kanssa. En koskaan kuullut, että he olisivat sanoneet ukkojen jutuista mitään. He heittivät härskiä läppää siinä missä jätkätkin. Syytä en osaa sanoa: että oliko kyseessä pelko, kova halu olla yksi jätkistä vai mikä. Omassa vuorossani oli kaksi naista, joista toinen oli fysiikaltaan isompi kuin puolet laitoksen ukoista ja toinen oli erään vuorossa olleen vaimo. Tästäkään syystä en osaa asiaan tarkemmin vastata, koska omassa vuorossa tätä ei ilmiötä ei esiintynyt.

Kerran Kisahallin tiskillä oli viehättävä naiskonstaapeli, joka nojasi tiskiin kevyessä etukenossa. Hänen takanaan seisoi kaksi miespoliisia, jotka kovaan ääneen totesivat: ”Vittu kun tota persettä pääsis naimaan, vaikka molempiin reikiin samaan aikaan.” Kommentti ja jätkien häpeämätön katselu oli niin avointa, että takuulla oli tarkoitus, että kyseinen nainen kuulee kommentit. Olisitte nähneet hänen ilmeensä kun hän väkinäisesti hymyillen kääntyi pois tiskiltä.

Monella poliisilla on omituinen ja hyvin kyseenalainen asenne varsinkin vaimonhakkaajia kohtaan. Olen viimeisten vuosien aikana jutellut ehkä kymmenen poliisin nykyisen tai entisen kumppanin kanssa. Kun oma taustani on keskusteluissa käynyt ilmi ja olen esittänyt kohteliaasti kysymyksen siitä, millaista on olla poliisin vaimo, niin suurin osa naisista on hetken jälkeen itkien kertonut kamalia tarinoita kodin seinien sisäpuolelta ‒ hakkaamista, alistamista, huorittelua ja vainoamista, jos haluaa erota. Lähes jokainen näistä naisista on todennut yhden ja saman asian: jos hän on uhannut aviomiestään rikosilmoituksella, on alkanut tajuton uhkailu, että ”siitä vaan, mun kaverit siellä ottaa ilmoituksen vastaan ja tutkii. Sut mustamaalataan ja sun loppuelämä on helvettiä”.

Mm. tämä on yksi erittäin tärkeä syy siihen, miksi koko ajan painotan, että poliisi ei saa tutkia juttua silloin kun rikoksesta epäiltynä on poliisi. Muitakin syitä löytyy: veljeys omaa ammattikuntaa kohtaan, asenteet naisia kohtaan, jne. ‒ näitä riittää. En tippaakaan luota siihenkään, että poliisi jäävää itsensä silloin kun on kyse esim. puolitutusta kollegasta tai johdolta tulee painetta jutun hoitamiseksi piiloon, koska on kyseessä vaikkapa päällikön kalakaveri.

Lukijoilta saamissani viesteissä, joita on tullut jo tähän mennessä hurja määrä, on erittäin vähän poliisien nykyisten tai entisten kumppanien kertomuksia. Tarkemmin sanoen: tähän mennessä vasta yksi (1). Se on käsittämättömän vähän. Voin vannoa, että siellä kotiseinien sisäpuolella ne rankimmat poliisien rikokset tehdään. Syitä on näiden kertomusten lukumäärän pienuuteen on paljon ja ymmärrän, että paine kirjoittaa minulle on tajuton. Pelko siitä, että olenkin juuri jonkun uhrin nykyisen tai entisen miehen kaveri, on varmasti yksi isoimpia esteitä yhteydenotolle. Paljon on kyllä tullut sellaisia kommentteja ja juttuja, joissa todetaan, että näitä minun kirjoittamiani juttuja on helppo uskoa, kun kuuntelee, mitä faija ja sen poliisikaverit kaljaa ottaessaan puhuvat.

Uskon, että kun mediat julkaisevat ensimmäiset isommat uutiset tästä aiheesta, niin näitä juttuja kotien sisältä alkaa tulla ja varsinkin juuri näille toimittajille. Näin tekisin itsekin, jos eläisin rajun uhan ja pelon alla: odottaisin varmuutta blogin kirjoittajan vilpittömistä tarkoitusperistä ja siitä, ettei hän todellakaan ole suojelemassa niitä pahoja poliiseja.

Eräällä kollegalla Itäkeskuksessa oli niin pelottava mieli, että rehellisesti sanottuna pelkäsin ajaa hänen kanssaan. Koko ajan joutui olemaan varuillaan, että mitähän sieltä nyt tulee ja koska häneltä taas pimenee vintti. Jos oikein muistan, niin miehellä oli ollut jotain ongelmia nykyisen tai entisen vaimonsa kanssa. Minulle se näkyi niin, että perheväkivaltakeikoilla miestä joutui varomaan enemmän kuin itse rikoksentekijää, vaikka rikollisetkin olivat joskus todella hulluja. Miehen viha omaa vaimoaan kohtaan purkautui näille väkivallasta kärsiville naisille ja jouduin olemaan tarkkana, että he saivat oikeutta ja että asiat tehtiin ja kirjattiin oikein.

Olimme tämän poliisin kanssa kerran aamuyöstä menossa kiireiselle kotikeikalle. Yhtäkkiä mies alkoi kerrostalon pihalla pyörimään ympyrää ja manaamaan raivoissaan, että ”helvetti kun saa yöt juosta kattomassa ämmiä, jotka kävelee nyrkkiin”. Tätä raivoamista ja manaamista kesti noin vartin verran, kunnes sain rauhoitettua miehen, että ”hei, meidän on mentävä tolle keikalle!” Mies olisi tahtonut kuitata keikan aiheettomana ilman että olisimme edes käyneet ovella. Pienellä goolettamisella selviää, että kyseinen mies on nykyisin rikoskomisario ja päivystävä tutkinnanjohtaja. 

Yhtenä jouluaattona eräät kollegat olivat keksineetkin niinkin ”hauskan” jutun kuin että tarjosivat kotikeikoilla perheille suklaakonvehteja. Se kuulemma usein riitti.

Pari vuotta sitten Poliisiliiton lehdessä oli artikkeli, jossa poliisijohto ilmaisi huolestuneensa siitä, että poliisikouluun hakee yhä enemmän naisia. Huolta aiheutti se, että kykenevätkö naispoliisit pitämään yllä poliisin työturvallisuutta tositilanteissa kentällä, koska he ovat fyysisesti paljon pienempiä kuin miehet. 

Noh, tähän voin kertoa oman mielipiteeni asiasta. Kyllähän miespuolisten poliisien pitäisi jo lähtökohtaisesti olla fysiikaltaan ja taidoiltaan sellaisia, ettei työparin sukupuolta tarvitse miettiä kentällä. Olen nähnyt keskenään ajavia naispartioita ainoastaan Roballa, lähinnä hoitamassa pr-tehtäviä rautatieasemalla. Naisen parina on aina mies. Jos mietitään esim. erästä Israelin armeijan erikoisjoukkoyksikköä, joka koostuu naisista ja on maailman-laajuisestikin kaikkein tehokkaimpia, se vahvistaa juuri sen, mitä olen aina sanonut: poliisilla on voimankäyttövälineet sitä varten, että jos tulee tosi tilanne, niin sitten käytetään niitä. Jos viitataan ampuma-aseiden käyttöön ääritilanteissa, niin olen aina sanonut, että liipasimen painamiseen ei tarvita voimaa lainkaan.

Ne kerrat, jolloin olen ajanut keikkaa naisten kanssa, olivat kaikkein rauhallisimpia. Monella miehellä kun on melkoinen kynnys ylipäätään lyödä naisia. Rikollispiireissäkin naisten lyömistä pidetään yhtenä raukkamaisimmista teoista. Minulle naispoliisin läsnäolo näyttäytyi usein nimenomaan keikkoja rauhoittavana tekijänä. 

Toinen erittäin tärkeä asia on seksuaalirikokset: jos paikalle menee ensimmäisenä partio, jossa on vain asenteellisia miehiä, homma voi mennä siinä jo täysin pieleen. Uhrien on myös paljon helpompi jutella naispoliisien kanssa. Näen todella paljon syitä siihen, miksi poliisissa tarvitaan naisia. Asiasta voisi jatkaa loputtomiin.

Ettei vain olisi ollut poliisijohto olisi ollut oikeasti huolissaan naisten lukumäärän kasvamisesta poliisissa siksi, että ne harvalukuiset ja rohkeat henkilöt, jotka uskalsivat puhua poliisien tekemistä rikoksista, olivat enimmäkseen naisia. ”Äijähommin” kun ei sovi se, että kavereista lauletaan tai että joku sanoo ei, kun toinen vonkaa seksiä.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

13 vastausta artikkeliin “Keissi 6: Suhtautuminen naisiin ja seksuaalinen häirintä

 1. 21 vuoden poliisikokemuksella tää juttu on aivan paskaa. Niin näistä naiskonstuista, harjoittelijoista, poliisien vaimoista ym. Jos olisit töissä nykyään, siis töissä poliisinvirassa, johon et enää pääse, etkä omasta mielestäsi edes halua, kun kuuppa ei kestä, niin tietäisit miten on nykyään. Tää sun juttuskin on 14 vuotta vanha ! Jos pää ei kestä, niin pää ei kestä, oli ammatti mikä hyvänsä. Muusikoilla erityisesti on tuo pääkoppa ollut todella kunnossa vrt. Jim Morrison, Whitney Houston, Amy Winehouse, Sid Vicious, Avicii ja suomalaiset kuolleet rokkarit jotka veti kamaa tai viinaa ylettömästi varmaan tiedätkin. Onnea todistajan jakkaralle…eiku..!

  Tykkää

  1. Jos poliisi oikeasti olet, niin näemmä se pinnan palaminen ei ole muuttunut ainakaan. Se on jännä, että ne harvat poliisien kommentit, jotka ovat olleet negatiivisia ovat olleet juuri tällaisia hyökkääviä ettei mitään tapahdu jne. Hienoa jos olette onnistuneet homman kitkemään siten, että ammatissa jossa sitä tuolloin tapahtui kaikista eniten ei sinun sanojesi mukaan tapahdu juuri ollenkaan. Varsinkin kun jatkuvasti on ollut todisteita että törkeääkin seksuaalista häirintää tapahtuu tänäpäivänä joka ammattikunnissa.. Oletko siis valmis vannomaan, että jos sitä ei tapahdu omalla laitoksellasi tai omien silmiesi alla, niin sitä ei voi tapahtua missään? Koko maan poliisi on onnistunut asian pyyhkimään pois totaalisesti? Myöskin nämä joita jutussa mainittiin ovat toimintatapansa muuttaneet täysin ja pitävät naista laitoksella täysin tasa-arvoisessa asemassa? Teillä on siellä jännä yhteinen tyyli lähteä aina kritiikkiä antaessanne viittaamaan mun pääkoppaan. Jos ei mun maine laitoksella ole tuttu, niin kannattaa vähän kysellä ja vahvistua asiasta että mua on mahdoton provosoida.

   Tehdäänkö siellä enää sitä että urkitaan toisten tietoja? Kerro nyt samalla edes oikea nimesi ,niin voisi edes hitusen antaa arvostusta. Samalla tiedän näkyykö siellä sun nimi esim jos tuo nimi on yhtään oikea kun tulen pyytämään selvityksen, kuka on tietojani käynyt katsomassa. Noinkin kovien väitteiden lateleminen mitä laitoit, on aika vaikeaa kunnioittaa miestä jos ei omalla nimellään ja naamallaan tule ulos asian kanssa.

   Kuten ja jos polisi olet, tiedät sen myöskin että siellä ollaan peitelty viimeiseen sakka niitä omia ongelmia ja rikoksia. Silti kuitenkin lukijoiden ja kumppaneiden viestit yms kertovat täysin päinvastaista. Jos ei mitään tapahdu ei pitäisi olla mitään hätää. Itselle tällainen kirjoitus näyttäytyy juuri sellaisena, ettet olisi vaan mhdollisesti yhtenä tekijänä tai oma palli tutise kun aletaan tutkimaan. Poliisien kumppaneita nykyisiä ja entisiä olen jututtanut ihan parin viimeisen vuoden aikana ja niiden perusteella hommat kotoseinien sisällä ovat aikaa raakaa menoa.

   Jännä jos tosiaan tällainen ilmiö on kadonnut noin lyhyessä ajassa. Kuten totesit sitä ei enää tapahdu. Jotekin tuntuu että laitoksilla isoin pelko on juuri se tutkinnan muutos, ettei poliisi enää saa tutkia poliisia jota olen hyvin vahvasti ajanut. Varsinkaan nykyinen malli ei tätä häirintää tuo esille saatikka rikostutkinnan alle. Se kun on nimenomaan poliisin lokaväen maineen kannalta täydellinen vaihtoehto, jossa päästään asiat painamaan villaisella.

   Tsemiä ainakin niiden hermojen pitämiseen. Se että en halua poliisiin töihin ja luovuin virastani johtui ihan muusta kuin kuupastani. Jos olet asiaa vähänkin harkinnut niin tähän, mihin olen lähtenyt sitä nimenomaan tarvitsee.

   YT Joakim

   Tykkää

   1. Jos poliisit eivät tee rikoksia, niin miksi poliisihallitus on avannut sisäisen kanavan, jolla poliisit voivat
    käräyttää kollegoitaan anonyymisti.

    ILTALEHTI 12.1.2018

    Poliiseja kehotetaan käräyttämään työkavereitaan – ”kavalluskanava” herättää suuttumusta

    Poliisihallitus on avannut sisäisen kanavan, jolla poliisit voivat käräyttää kollegoitaan anonyymisti. Sisäinen vasikointikanava herättää poliisin sisällä suuttumusta ja vastustusta.

    ▸Poliisihallitus kannustaa poliiseja käräyttämään kollegoitaan anonyymisti.
    ▸ Kavalluskanavaksi haukuttu ilmoitusjärjestelmä on avattu Helsingin poliisissa ja keskusrikospoliisissa.
    ▸ Poliisijärjestöjen Liitto vastustaa kanavaa voimakkaasti.

    Kaikessa hiljaisuudessa käynnistetty vasikointikanava kannustaa poliiseja käryttämään kollegansa.

    jne https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201801112200660941

    Liked by 1 henkilö

   2. Oikein hyvä vastaus perusteluineen Jake Nymanin aggressiiviseen purkaukseen.

    Tyypillistä näille ”jakenymaneille” poliisin edustajina on juuri tuo kaiken negatiivisen poliisiin liittyvän ehdoton kieltäminen. Ja onko henkilön oikea nimi tosiaan sama kuin tunnetulla musiikkitoimittajalla?

    Liked by 1 henkilö

   3. Kyllä se vaan vaikuttaa, että sua trollataan kommenteissa pahasti. Turhaan edes vastaat kaikille jotka vaan soittaa suutaan. Eivät halua, että puhut näistä asioista. Mikseivät. Sitä voi miettiä.

    Tykkää

  2. Jake Nyman, taidat kuulua niihin vellipersepoliiseihin, niihin naistenhakkaajiin jotka ei uskalla kohdata tosimiestä kun haluaa tapella.

   Tykkää

 2. Poliisirikoksia suomessa: https://web.archive.org/web/20160317121713/http://vanhemmat.com/phpbb/viewforum.php?f=3&sid=40f236159de0c4759722625bd8dbd4b3

  Esim:

  ”Poliisi arvioi 12-vuotiaan lapsen rintojen kokoa”
  ”Poliisi tuomittiin raiskauksesta”
  ”Prostituoitu HS:lle: Huumepoliisin pomo kannusti seksiin”
  ”Syytteet kolmelle poliisille: Lesbovihjailuja ja painostusta”
  ”Poliisille raiskauksen yrityksestä ehdollista ja viraltapano”
  ”Poliisin mukaan lapsen hyväksikäyttö oli jumalan tarkoitus”
  ”Poliisi sai syytteen naisen raiskauksesta ravintolan vessassa”

  Juttuja löytyy laidasta laitaan, myös naisten pahoinpitelyjä jne. Sekä syyttäjistä ja tuomareista. Espoon poliisi aj syyttäjänvirasto pakotti minut alistamalla mielivaltaan ja uhkailemalla sulkemaan foorumin toistaiseksi. Mutta kaikki tieto on kopioitu yhdysvaltoihin web.archive.org toimijan toimesta.

  Poliisirikoksia suomessa: https://web.archive.org/web/20160317121713/http://vanhemmat.com/phpbb/viewforum.php?f=3&sid=40f236159de0c4759722625bd8dbd4b3

  Juttuja löytyy myös toimittaja Mikko Niskasaaren kotisivuilta: https://www.mikkoniskasaari.fi

  Tykkää

 3. Poliisin naisvihasta osoitettiin kanssa mieltä viimeksi viime vuonna Pasilan poliisiasemalla:
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hairinta-sosiaalisessa-mediassa-on-ilmio-joka-ei-ole-ainoastaan-poliisin-ratkaistavissa-nain-poliisi-vastaa-poliisille-kohdistetun-naisviha-nakyvaksi-mielenosoituksen-viestiin/7957548

  Nämä #naisvihanäkyväksi mielenosoituksessa kuullut puheenvuorot ja kerrotut tapaukset olivat kyllä sydäntä riipiviä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Jokainen seksuaalinen häirintä tapaus ja seksuaalirikos on liikaa. Jos jotain vihaan maailmassa, niin juuri näitä tällaisia asioita. Vaimonhakkajat ja raiskaajat ovat omasta mielestäni ihmiskunnan syöpää. Se että poliisissa, joka valvoo perustuslain toteutumista ja jokaisen kehon itsemääräämisoikeutta, tapahtuu näitä, on todella järkyttävä asia. Kuulin juuri tänään luotettavasta lähteestä että sitä edelleen poliisissa tapahtuu, se on vain hieman muuttanut muotoaan. Siitä ilmoittaminen on edelleen erittäin vaikeaa, sen luitte varmasti jo SK:n jutusta. Näin minä arvelinkin ja varmistin, koska ensimmäinen kommentoija tähän keissiin kiisti sen. Toivon, ettei kirjoittaja ole oikeasti poliisi.

   Tämä asia täytyy ehdottomasti saada kuriin. Ei pelkästään poliisissa vaan ihan kaikilla aloilla!

   Jokainen ihminen on tärkeä ja elämme valtiossa, jossa tasa-arvon pitäisi olla automaatio. Ei jatkuva asia, josta joutuu kiistelemään ja kokoajan tulee lisää surullisia uutisia aiheesta luettavaksi.

   YT Joakim

   Tykkää

 4. Ennen oli vitsi, että miksi poliisipartiossa on kaksi henkilöä. Toinen osasi lukea ja toinen kirjoittaa. Ainakin tuo seikka näyttää pätevän totena näiden täällä itsensä poliisina esittävien kohdalla. Sattuvat vaan tänne kommentoivat ”poliisit” olevan partion se osapuoli, joka osaa lukea:)

  Liked by 1 henkilö

 5. Nostan hattua miten rohkeasti olet lähtenyt ajamaan näitä asioita! Järkyttävää mitä kaikkea on tapahtunu poliisin toimesta. Toivottavasti asiat alkaa lähteä oikeaan suuntaan ja tulee pysyviä muutoksia. Tsemppiä!

  Liked by 1 henkilö

 6. Olin vuosia sitten poliisilla töissä. En poliisina, muissa tehtävissä. Allekirjoitan näkemyksen, että kahvinkeitto on naisten hommaa.

  Sinänsä suurinosa työkavereista oli asiallisia ja ystävällisiä, mutta koin usein työilmapiirin ahdistavana. Ihan muutaman henkilön taholta.

  Ennen lähtöä esimies halusi jutella, ihmettelin kun kyseli niin tarkkaan asioita. En halunnut nimetä ketään, onhan noita jokaisella työpaikalla, että henkilökemiat ei kohtaa, ajattelin. Oikein mukava pomo, eläkkeelle jäämässä. Jos suurempia ongelmia olisi ollut, uskon, että olisi puuttunut asioihin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: