Keissi 6: Poliisin suhtautuminen naisiin ja seksuaalinen häirintä

Aloitan tämän keissin lukijalta saamallani vinkillä jutusta, joka on julkaistu Suomen Kuvalehdessä 17/2007. Kiitos lukijalle hyvästä vinkistä. Pahoittelen jo nyt tässä jutussa kielenkäyttöä, eikä ole tarkoitus todellakaan loukata ketään. Kuten olen aiemmin maininnut, niin jutuissa on pakko puhua niillä sanoilla, joita poliisissa käytettiin jotta ne olisivat mahdollisimman aitoja.

SK:n Jutusta täytyy sanoa sen verran, että oli melkoisen järkyttävää luettavaa, vaikka jo itse monesti todistin sitä ajoittain sairasta asennetta naisia kohtaan, myös seksuaalista häirintää. En epäile pätkääkään tekstin väittämiä jo pelkästään perustuen omiin näkemiini ja kuulemiini asioihin. Kuka tämä nainen ikinä onkaan, täytyy sanoa että on oltava tajuttoman rohkea ihminen kun on lähtenyt tuollaiseen taisteluun aikanaan. Vaikkakin juttu on vuodelta 2007, en usko että homma on paljoa niistä ajoista muuttunut. Kannattaa muistaa, että samat tyypit edelleen ovat varmasti viroissa, jotka tässä mainitaan ja myös he joista tähän itse tulen kirjoittamaan.

Laitan käsiini saamani kuvat tähän artikkelista. Toivottavasti saatte selvää kuvista. Jos on vaikeaa joistain kohdista saada selvää, niin kannattaa zoomailla kuvia, jotta teksti näkyy kaikilta osin. Jutun kaikki oikeudet kuuluvat toki täysin Suomen Kuvalehdelle. Pikaisella tutkimuksella jutusta on noussut aikanaan hieman isompikin haloo, joka on sitten hyvin nopeaan painunut jonnekin mullan alle. Erittäin vakavasta aiheesta kuitenkin on kyse.

Muistan Itäkeskuksesta ja Kisahallin putkalta muutamankin tapauksen, jotka liittyvät vahvasti asiaan. Tässä niistä pari.

Eräs joka tapahtui Itäkeskuksessa oli, kun nuori naispuolinen harjoittelija saapui ensimmäiseen työvuoroonsa kentälle ja kahvihuoneessa istui koko vuoro odottamassa. Kun tämä nainen meni kahvihuoneeseen vuoron kenttäjohtaja totesi tälle naiselle, että hänen mielestään naiset kelpaavat ainoastaan siihen, että voivat peruuttaa hänen vartaaseensa. Lopputulos oli, että kenttäjohtaja sai pienen nootin johdolta huonosta tavasta puhua harjoittelijalle. Tällä naisella hyvin todennäköisesti mureni siinä hetkessä into astua ammattiin jossa pelastetaan ihmisiä.

Oli yleistä että kun laitokselle tuli uusia ”pantavan näköisiä” naisia, niin jätkät tosiaan löivät avoimesti vetoa keskenään kuka pääsee ensimmäisenä tätä kyseistä naista panemaan. Joskus niissä vedoissa liikkui rahakin pienillä summilla. En osaa tähän yksilöidä tiettyjä vuoroja, jotka olisivat asiassa olleet erittäin aktiivisia, siihen turtui nopeaan ja niitä juttuja kun kuuli jatkuvasti niin ei niihin sen enempää kiinnittänyt huomiota, kuin että jahas taas siellä jätkät kisaavat keskenään.

Tässä Suomen Kuvalehden jutussakin on mainittu juuri näistä ”äijä” naisista, jotka olivat ainakin Itiksessä yhtiä jätkistä. En kuullut koskaan, että olisivat sanoneet ukkojen jutuista mitään. Heittivät härskiä läppää siinä missä jätkätkin. Syytä en osaa sanoa, että onko kyseessä pelko, kova halu olla yksi jätkistä vai mikä. Omassa vuorossa oli kaksi naista, joista toinen oli fysiikaltaan isompi kuin puolet laitoksen ukoista, toinen erään vuorossa olleen vaimo, joten siksi en osaa asiaan tarkemmin vastata koska omassa vuorossa tätä ei ilmiötä ei ollut.

Kerran Kisahallilla ollessamme oli tiskillä viehättävä naiskonstaapeli joka nojasi tiskiin kevyessä etukenossa. Hänen takanaan seisoi kaksi miespoliisia, jotka kovaan ääneen totesivat että ”Vittu kun tota persettä pääsis naimaan, vaikka molempiin reikiin samaan aikaan” Kommentti ja jätkien häpeämätön katselu oli niin avointa että oli takuulla tarkoitus, että kyseinen nainen kommentit kuulee. Olisitte nähneet hänen ilmeen kun väkinäisen hymyn kanssa tiskiltä kääntyi pois.

Monella poliisilla oli omituinen ja hyvin kyseenalainen asenne varsinkin vaimonhakkaajia kohtaan. Olen viimeisten vuosien aikana jutellut varmaan 10 poliisin kumppanin tai entisen sellaisen kanssa. Kun keskusteluissa on käynyt oma taustani ilmi ja olen esittänyt kohteliaasti kysymyksen, että saako kysyä millaista on olla poliisin vaimo. Suurin osa naisista on hetken jälkeen itken kertonut kamalia tarinoita koti seinien sisältä. Hakkaamista, alistamista, huorittelua, vainoamista jos eroon tahtoo. Lähes jokainen näistä naisista on kertonut yhden saman asian: Jos on uhannut miestään, että menee tekemään rikosilmoituksen on alkanut tajuton uhkailu että siitä vaan, mun kaverit siellä ottaa ilmotuksen vastaan ja tutkii. Sut mustamaalataan ja sun loppuelämä on helvettiä.

Tässä on mm yksi erittäin iso syy miksi olen kokoajan puhunut, että poliisi ei saa tutkia rikoksesta epäiltyä poliisia. Syitä on monia. Juuri veljeys omaa ammattikuntaa kohtaan, asenteet naisia kohtaan, näitä riittää. En tippaakaan myöskään luota, että poliisi jäävää itsensä jos on vaikka puoli tutusta kyse tai johdolta tulee paine että tämä juttu pitää hoitaa piiloon koska on kyseessä sitten vaikkapa juuri päällikön kalakaveri.

Lukijoiden jutuissa, joita on tullut jo nyt hurja määrä on erittäin minimaalisesti ollut poliisien nykyisten tai entisten kumppanien kertomuksia. Tarkemmin tähän mennessä vasta 1. Se on käsittämätön luku, koska voin vannoa että siellä kotien sisällä ne rankimmat poliisien rikokset tapahtuvat. Syitä on tähän on paljon ja ymmärrän että paine kirjoittaa minulle on tajuton, sillä pelko siitä että olenkin juuri jonkun miehen kaveri on varmasti yksi isoimpia kynnyksiä yhteydenotolle. Paljon on kyllä tullut kommentteja ja juttuja missä on mainittu, että kun kuuntelee kun faija ottaa kaljaa poliisikaverien kanssa niin kyllä nämä minun kirjoittamat jutut ovat aika helppoa uskoa todeksi

Uskon, että kun mediat tekevät ensimmäiset isommat uutiset tästä aiheesta rupeaa niitä juttuja kotien sisältä tulemaan ja varsinkin juuri näille toimittajille. Näin toimisin itsekin, jos olisin rajun uhan ja pelon alla. Odottaisin varmuutta blogin kirjoittajan vilpittömistä tarkoitusperistä ja siitä, että ei todellakaan ole suojelemassa niitä pahoja poliiseja vaan päinvastoin.

Eräs henkilö Itäkeskuksessa, jonka kanssa rehellisesti sanottuna oli pelottavaa ajaa Itiksessä oli niin pimeä mieli, että joutui kokoajan olemaan varpaillaan miehen kanssa, että mitähän sieltä nyt tulee ja koska vintti pimenee. Jos oikein muistan, miehellä oli ollut jotain ongelmia vaimonsa tai exänsä kanssa, joka minun silmissäni esiintyi siten, että perheväkivalta keikoilla miestä joutui varomaan enemmän, kuin itse rikoksentekijää jotka joskus olivat todella hulluja. Viha omaa naista kohtaan purkautui näille väkivallasta kärsineille naisille ja jouduin olemaan tarkkana, että naiset saivat oikeutta ja asiat tehtiin ja kirjattiin oikein.

Olimme juuri tämän poliisin kanssa kerran aamuyöstä menossa kiireiselle kotikeikalle ja yhtäkkiä mies alkoi kerrostalon pihalla pyörimään ympyrää ja manaamaan raivoissaan että helvetti kun saa yöt juosta kattomassa ämmiä jotka kävelee nyrkkiin. Tätä raivoamista ja manaamista kesti noin 15 minuuttia, kunnes sain rauhoitettua miehen että hei meidän on mentävä tolle keikalle! Mies olisi tahtonut kuittamaan keikan, että ei aihetta ilma että olisimme edes käyneet ovella. Kyseinen herra on pienen googlettamisen jälkeen tänäpäivänä päivystävä tutkinnanjohtaja rikoskomisario.

Eräät kaksi vuoron ukkoa olivat jouluaattona keksineet niinkin ”hauskan” jutun, kuin että mennessään kotikeikoille tarjosivat perheille suklaakonvehteja. Se kuulemma usein riitti.

Poliisiliiton lehdessä oli noin parisen vuotta sitten artikkeli, jossa poliisijohto oli huolissaan siitä, että niin paljon on kouluun alkanut hakeutumaan naisia. Asiaa perusteltiin sillä, että naisen fysiikka on paljon pienempi kuin miehellä ja kun tulee tosi tilanne, kykenevätkö naispoliisit säilyttämään työturvan poliisissa. Kyllä pitäisi miespuolisten poliisien lähtökohtaisesti jo olla fysiikaltaan ja taidoiltaan kentällä sellaisia, ettei tarvitse miettiä työparin sukupuolta.

Noh tähän voin kertoa oman mielipiteeni asiasta. Ensinnäkin olen nähnyt keskenään ajavia naispartioita ainoastaan Roballa, lähinnä hoitamassa pr tehtäviä rautatieasemalla. Aina parina on mies ja jos mietitään vaikka Israelin armeijan maailmanlaajuisesti erästä tehokkainta erikoisjoukkoyksikköä joka koostuu naisista, vahvistaa juuri saman jota olen aina sanonut. Poliisilla on voimankäyttövälineet sitä varten, että jos tulee tosi tilanne, niin sitten käytetään niitä. Jos puhtaasti ampuma-aseen käyttöön viittaa, jota käytetään juuri ääritilanteissa, niin olen aina sanonut, että liipasimen painamiseen ei tarvita voimaa lainkaan.

Itse ne kerrat, jolloin olen ajanut keikkaa naisten kanssa, ovat olleet kaikista rauhallisimpia. Monella miehellä kun on melkoinen kynnys ylipäätään lähteä naista lyömään, jota rikollispiireissäkin pidetään yhtenä raukkamaisimpana tekona. Naispoliisin läsnäolo usein omaan silmään esiintyi nimenomaan rauhoittavana tekijänä monessa tapauksessa. Toinen erittäin tärkeä asia on seksuaalirikokset. Jos paikalle menee esimmäisenä asenteellinen partio, jossa on vain miehiä voi mennä homma siinä jo täysin pieleen. Uhrien on myös paljon helpompi jutella naispoliisin kanssa. Näen todella paljon syitä miksi poliisiin tarvitaan naisia. Asiasta voisi jatkaa loputtomiin.

Ettei vain olisi ollut poliisin oikea huoli naisten määrän kasvamisesta juuri sen vuoksi, että ne harvat rohkeat, jotka uskalsivat puhua poliisin tekemistä rikoksista olivat lähinnä naisia. ”Äijä hommin” kun ei sovi se, että kavereista lauletaan tai että joku sanoo ei, kun seksiä vonkaa.

Julkaissut poliisirikokset

Olen 39 vuotias mies Helsingistä. Tosiaan entinen poliisi kuten etusivulla kerron. Nykyään teen musiikkia ja yritän elää mahdollisimman hyvää elämää masennuksen kanssa joka aikanaan laukesi poliisina.

13 vastausta artikkeliin “Keissi 6: Poliisin suhtautuminen naisiin ja seksuaalinen häirintä

 1. 21 vuoden poliisikokemuksella tää juttu on aivan paskaa. Niin näistä naiskonstuista, harjoittelijoista, poliisien vaimoista ym. Jos olisit töissä nykyään, siis töissä poliisinvirassa, johon et enää pääse, etkä omasta mielestäsi edes halua, kun kuuppa ei kestä, niin tietäisit miten on nykyään. Tää sun juttuskin on 14 vuotta vanha ! Jos pää ei kestä, niin pää ei kestä, oli ammatti mikä hyvänsä. Muusikoilla erityisesti on tuo pääkoppa ollut todella kunnossa vrt. Jim Morrison, Whitney Houston, Amy Winehouse, Sid Vicious, Avicii ja suomalaiset kuolleet rokkarit jotka veti kamaa tai viinaa ylettömästi varmaan tiedätkin. Onnea todistajan jakkaralle…eiku..!

  Tykkää

  1. Jos poliisi oikeasti olet, niin näemmä se pinnan palaminen ei ole muuttunut ainakaan. Se on jännä, että ne harvat poliisien kommentit, jotka ovat olleet negatiivisia ovat olleet juuri tällaisia hyökkääviä ettei mitään tapahdu jne. Hienoa jos olette onnistuneet homman kitkemään siten, että ammatissa jossa sitä tuolloin tapahtui kaikista eniten ei sinun sanojesi mukaan tapahdu juuri ollenkaan. Varsinkin kun jatkuvasti on ollut todisteita että törkeääkin seksuaalista häirintää tapahtuu tänäpäivänä joka ammattikunnissa.. Oletko siis valmis vannomaan, että jos sitä ei tapahdu omalla laitoksellasi tai omien silmiesi alla, niin sitä ei voi tapahtua missään? Koko maan poliisi on onnistunut asian pyyhkimään pois totaalisesti? Myöskin nämä joita jutussa mainittiin ovat toimintatapansa muuttaneet täysin ja pitävät naista laitoksella täysin tasa-arvoisessa asemassa? Teillä on siellä jännä yhteinen tyyli lähteä aina kritiikkiä antaessanne viittaamaan mun pääkoppaan. Jos ei mun maine laitoksella ole tuttu, niin kannattaa vähän kysellä ja vahvistua asiasta että mua on mahdoton provosoida.

   Tehdäänkö siellä enää sitä että urkitaan toisten tietoja? Kerro nyt samalla edes oikea nimesi ,niin voisi edes hitusen antaa arvostusta. Samalla tiedän näkyykö siellä sun nimi esim jos tuo nimi on yhtään oikea kun tulen pyytämään selvityksen, kuka on tietojani käynyt katsomassa. Noinkin kovien väitteiden lateleminen mitä laitoit, on aika vaikeaa kunnioittaa miestä jos ei omalla nimellään ja naamallaan tule ulos asian kanssa.

   Kuten ja jos polisi olet, tiedät sen myöskin että siellä ollaan peitelty viimeiseen sakka niitä omia ongelmia ja rikoksia. Silti kuitenkin lukijoiden ja kumppaneiden viestit yms kertovat täysin päinvastaista. Jos ei mitään tapahdu ei pitäisi olla mitään hätää. Itselle tällainen kirjoitus näyttäytyy juuri sellaisena, ettet olisi vaan mhdollisesti yhtenä tekijänä tai oma palli tutise kun aletaan tutkimaan. Poliisien kumppaneita nykyisiä ja entisiä olen jututtanut ihan parin viimeisen vuoden aikana ja niiden perusteella hommat kotoseinien sisällä ovat aikaa raakaa menoa.

   Jännä jos tosiaan tällainen ilmiö on kadonnut noin lyhyessä ajassa. Kuten totesit sitä ei enää tapahdu. Jotekin tuntuu että laitoksilla isoin pelko on juuri se tutkinnan muutos, ettei poliisi enää saa tutkia poliisia jota olen hyvin vahvasti ajanut. Varsinkaan nykyinen malli ei tätä häirintää tuo esille saatikka rikostutkinnan alle. Se kun on nimenomaan poliisin lokaväen maineen kannalta täydellinen vaihtoehto, jossa päästään asiat painamaan villaisella.

   Tsemiä ainakin niiden hermojen pitämiseen. Se että en halua poliisiin töihin ja luovuin virastani johtui ihan muusta kuin kuupastani. Jos olet asiaa vähänkin harkinnut niin tähän, mihin olen lähtenyt sitä nimenomaan tarvitsee.

   YT Joakim

   Tykkää

   1. Jos poliisit eivät tee rikoksia, niin miksi poliisihallitus on avannut sisäisen kanavan, jolla poliisit voivat
    käräyttää kollegoitaan anonyymisti.

    ILTALEHTI 12.1.2018

    Poliiseja kehotetaan käräyttämään työkavereitaan – ”kavalluskanava” herättää suuttumusta

    Poliisihallitus on avannut sisäisen kanavan, jolla poliisit voivat käräyttää kollegoitaan anonyymisti. Sisäinen vasikointikanava herättää poliisin sisällä suuttumusta ja vastustusta.

    ▸Poliisihallitus kannustaa poliiseja käräyttämään kollegoitaan anonyymisti.
    ▸ Kavalluskanavaksi haukuttu ilmoitusjärjestelmä on avattu Helsingin poliisissa ja keskusrikospoliisissa.
    ▸ Poliisijärjestöjen Liitto vastustaa kanavaa voimakkaasti.

    Kaikessa hiljaisuudessa käynnistetty vasikointikanava kannustaa poliiseja käryttämään kollegansa.

    jne https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201801112200660941

    Liked by 1 henkilö

   2. Oikein hyvä vastaus perusteluineen Jake Nymanin aggressiiviseen purkaukseen.

    Tyypillistä näille ”jakenymaneille” poliisin edustajina on juuri tuo kaiken negatiivisen poliisiin liittyvän ehdoton kieltäminen. Ja onko henkilön oikea nimi tosiaan sama kuin tunnetulla musiikkitoimittajalla?

    Liked by 1 henkilö

   3. Kyllä se vaan vaikuttaa, että sua trollataan kommenteissa pahasti. Turhaan edes vastaat kaikille jotka vaan soittaa suutaan. Eivät halua, että puhut näistä asioista. Mikseivät. Sitä voi miettiä.

    Tykkää

  2. Jake Nyman, taidat kuulua niihin vellipersepoliiseihin, niihin naistenhakkaajiin jotka ei uskalla kohdata tosimiestä kun haluaa tapella.

   Tykkää

 2. Poliisirikoksia suomessa: https://web.archive.org/web/20160317121713/http://vanhemmat.com/phpbb/viewforum.php?f=3&sid=40f236159de0c4759722625bd8dbd4b3

  Esim:

  ”Poliisi arvioi 12-vuotiaan lapsen rintojen kokoa”
  ”Poliisi tuomittiin raiskauksesta”
  ”Prostituoitu HS:lle: Huumepoliisin pomo kannusti seksiin”
  ”Syytteet kolmelle poliisille: Lesbovihjailuja ja painostusta”
  ”Poliisille raiskauksen yrityksestä ehdollista ja viraltapano”
  ”Poliisin mukaan lapsen hyväksikäyttö oli jumalan tarkoitus”
  ”Poliisi sai syytteen naisen raiskauksesta ravintolan vessassa”

  Juttuja löytyy laidasta laitaan, myös naisten pahoinpitelyjä jne. Sekä syyttäjistä ja tuomareista. Espoon poliisi aj syyttäjänvirasto pakotti minut alistamalla mielivaltaan ja uhkailemalla sulkemaan foorumin toistaiseksi. Mutta kaikki tieto on kopioitu yhdysvaltoihin web.archive.org toimijan toimesta.

  Poliisirikoksia suomessa: https://web.archive.org/web/20160317121713/http://vanhemmat.com/phpbb/viewforum.php?f=3&sid=40f236159de0c4759722625bd8dbd4b3

  Juttuja löytyy myös toimittaja Mikko Niskasaaren kotisivuilta: https://www.mikkoniskasaari.fi

  Tykkää

 3. Poliisin naisvihasta osoitettiin kanssa mieltä viimeksi viime vuonna Pasilan poliisiasemalla:
  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hairinta-sosiaalisessa-mediassa-on-ilmio-joka-ei-ole-ainoastaan-poliisin-ratkaistavissa-nain-poliisi-vastaa-poliisille-kohdistetun-naisviha-nakyvaksi-mielenosoituksen-viestiin/7957548

  Nämä #naisvihanäkyväksi mielenosoituksessa kuullut puheenvuorot ja kerrotut tapaukset olivat kyllä sydäntä riipiviä.

  Liked by 1 henkilö

  1. Jokainen seksuaalinen häirintä tapaus ja seksuaalirikos on liikaa. Jos jotain vihaan maailmassa, niin juuri näitä tällaisia asioita. Vaimonhakkajat ja raiskaajat ovat omasta mielestäni ihmiskunnan syöpää. Se että poliisissa, joka valvoo perustuslain toteutumista ja jokaisen kehon itsemääräämisoikeutta, tapahtuu näitä, on todella järkyttävä asia. Kuulin juuri tänään luotettavasta lähteestä että sitä edelleen poliisissa tapahtuu, se on vain hieman muuttanut muotoaan. Siitä ilmoittaminen on edelleen erittäin vaikeaa, sen luitte varmasti jo SK:n jutusta. Näin minä arvelinkin ja varmistin, koska ensimmäinen kommentoija tähän keissiin kiisti sen. Toivon, ettei kirjoittaja ole oikeasti poliisi.

   Tämä asia täytyy ehdottomasti saada kuriin. Ei pelkästään poliisissa vaan ihan kaikilla aloilla!

   Jokainen ihminen on tärkeä ja elämme valtiossa, jossa tasa-arvon pitäisi olla automaatio. Ei jatkuva asia, josta joutuu kiistelemään ja kokoajan tulee lisää surullisia uutisia aiheesta luettavaksi.

   YT Joakim

   Tykkää

 4. Ennen oli vitsi, että miksi poliisipartiossa on kaksi henkilöä. Toinen osasi lukea ja toinen kirjoittaa. Ainakin tuo seikka näyttää pätevän totena näiden täällä itsensä poliisina esittävien kohdalla. Sattuvat vaan tänne kommentoivat ”poliisit” olevan partion se osapuoli, joka osaa lukea:)

  Liked by 1 henkilö

 5. Nostan hattua miten rohkeasti olet lähtenyt ajamaan näitä asioita! Järkyttävää mitä kaikkea on tapahtunu poliisin toimesta. Toivottavasti asiat alkaa lähteä oikeaan suuntaan ja tulee pysyviä muutoksia. Tsemppiä!

  Liked by 1 henkilö

 6. Olin vuosia sitten poliisilla töissä. En poliisina, muissa tehtävissä. Allekirjoitan näkemyksen, että kahvinkeitto on naisten hommaa.

  Sinänsä suurinosa työkavereista oli asiallisia ja ystävällisiä, mutta koin usein työilmapiirin ahdistavana. Ihan muutaman henkilön taholta.

  Ennen lähtöä esimies halusi jutella, ihmettelin kun kyseli niin tarkkaan asioita. En halunnut nimetä ketään, onhan noita jokaisella työpaikalla, että henkilökemiat ei kohtaa, ajattelin. Oikein mukava pomo, eläkkeelle jäämässä. Jos suurempia ongelmia olisi ollut, uskon, että olisi puuttunut asioihin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: